MÁLAGA – Voor de badgast is het aangenaam als het water lekker warm is. Je kan zonder problemen uren in zee blijven, en ook ’s nachts zwemmen wordt een verrassend aangename ervaring. Maar het water is dit jaar wel erg warm. Terwijl het normaal gemiddeld zo een 23 graden heeft, zit men in Málaga nu aan 28 graden. Heeft dat ook nefaste gevolgen?
Het zijn de opeenvolgende hittegolven die sinds begin deze zomer de streek rond Málaga teisteren en ook het zeewater danig hebben opgewarmd. Wie er dit jaar al geweest is, heeft met zijn eigen voeten kunnen vaststellen hoe warm het water is.
De directeur van de weerdienst Aemet in Málaga, Jesús Riesco, verklaart dat die temperatuur zo hoog is onder invloed van een erg warme atmosfeer. “Doordat de lucht boven de zee al sinds juni zo warm is, warmt ook het zeewater erg op”. Afgelopen donderdag om 10 uur bijvoorbeeld was het zeewater 27 graden warm. Normaal gezien gaat het om slechts gemiddeld 23 graden.
Die warmte heeft natuurlijk zijn invloed op het leven onder water. Volgens wetenschappers is het effect te vergelijken met een vriesnacht op het vasteland. Het warme water kan de dood van verschillende soorten algen of andere zeeplanten veroorzaken. Nog erger is echter dat de temperatuur de voortplanting van de ‘rugulopteryx okamurae’ versnelt, een invasieve algensoort die uit Azië is overgekomen en dreigt de hele biomassa van de middellandse kust over te nemen.
Nog volgens Riesco vergroot het warme water de kans op stortregens. De temperatuur alleen is daar niet voldoende voor, maar het schept wel de juiste omstandigheden. Ook het warme water bij Málaga is dus een onwenselijk effect van de klimaatsverandering.