Deze zomer heeft al 771 levens geëist als gevolg van hitte gerelateerde oorzaken in Spanje

Dit zomer heeft al 771 levens geëist als gevolg van hitte gerelateerde oorzaken in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Deze zomer heeft al 771 levens geëist als gevolg van hitte gerelateerde oorzaken in Spanje

De zomer 2024 heeft weer laten zien hoe gevaarlijk hoge temperaturen kunnen zijn voor onze gezondheid. In Spanje is er al een recordaantal hittegerelateerde sterfgevallen dit jaar, en dat maakt het steeds duidelijker dat we dit probleem echt moeten aanpakken. 

Hittegolven worden een steeds grotere zorg voor onze gezondheid, vooral in plekken waar ze niet zo vaak zulke lange periodes van extreme hitte hebben. In de zomer van 2024 zijn er in Spanje al 771 mensen overleden door de hitte, vooral ouderen en mensen met chronische ziektes.

De gevolgen van hitte verschillen per persoon. Sommige groepen hebben meer kans op gezondheidsproblemen of zelfs overlijden tijdens een hittegolf. Ouderen boven de 65 jaar zijn extra kwetsbaar, omdat hun lichaam minder goed met extreme hitte om kan gaan. Ook mensen met chronische ziekten, zoals hartpatiënten, diabetici en mensen met longproblemen, lopen meer risico.

Van alle leeftijdsgroepen zijn de mensen boven de 85 jaar degene die het meeste overlijden door hitte, met maar liefst 511 sterfgevallen. In de leeftijdsgroep van 65 tot 84 jaar zijn er 231 doden gevallen. Dat blijkt uit de cijfers van het MoMo dashboard.

Jonge kinderen kunnen ook moeite hebben, omdat hun lichaam nog niet helemaal ontwikkeld is om goed met hitte om te gaan. Verder zijn mensen die buiten werken, zoals bouwvakkers en landarbeiders, langdurig aan hoge temperaturen blootgesteld. Het is cruciaal om extra aandacht te besteden aan deze risicogroepen tijdens periodes van extreme hitte.

Hittegolven veroorzaken uiteenlopende gevolgen, afhankelijk van de locatie in Spanje. In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn er in juli 2024 maar liefst 211 doden gerapporteerd. Dit benadrukt dat stedelijke gebieden, door het ‘hitte-eilandeffect’, extra kwetsbaar zijn voor extreme temperaturen.

De timing van hittegolven is belangrijk voor hun effect. Cijfers uit Spanje laten zien dat 88% van de overlijdensgevallen in de tweede helft van juli gebeurde, met van 15 tot 31 juli 685 sterfgevallen als gevolg van hitte.

Dit betekent dat als je langer aan hitte wordt blootgesteld, het risico toeneemt. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan die hogere temperaturen. Daarom zijn vroege waarschuwingssystemen en preventieve maatregelen echt cruciaal om levens te redden.

21juli2024
De Europese hittekaart als voorbereiding op extreme temperaturen in Spanje
Spanje heeft vaak hoge zomertemperaturen, wat voor veel mensen normaal is, maar ook zorgde voor 22.000 sterfgevallen door hitte in acht jaar tijd. Er is nu een Europese hittekaart dat temperatuurpatronen en kwetsbare bevolkingsgroepen weergeeft. Deze tool helpt preventieve maatregelen te nemen tijdens hittegolven in Spanje.
logo1 1www.spanjevandaag.com