Gaan sommige plaatsen in Spanje dit weekend hitterecords verbreken?

Gaan sommige plaatsen in Spanje dit weekend hitterecords verbreken?
Beeld: eltiempo / web

Gaan sommige plaatsen in Spanje dit weekend hitterecords verbreken?

Spanje staat op het punt een hete periode te beleven, met kans op recordtemperaturen dit weekend. De Spaanse weerexperts verwachten meer dan 43 graden in het zuiden en zo’n 40 graden in het noorden. Het land maakt zich klaar voor mogelijk de heetste dagen van de zomer tot nu toe, al is men op veel plaatsen in het land wel wat gewend natuurlijk.

De komende hitteperiode (volgens sommige website de vierde hittegolf deze zomer) komt door een paar weerfactoren. Ten eerste is er een hoge luchtlaag op zo’n 5500 meter hoogte, samen met een hogedrukgebied van de Azoren vlak bij het Spaanse vasteland. Daarnaast hangt er boven Spanje een flinke warme luchtmassa. Door deze situatie en de sterke zon krijgen we vanaf vrijdag, vooral in het weekend, echt hoge temperaturen in Spanje.

De lucht op zo’n 1500 meter hoogte kan wel eens records breken. Dit houdt in dat de temperaturen die op sommige plekken boven het land gehaald kunnen worden, misschien wel de hoogste zijn die we ooit voor deze tijd van het jaar hebben gezien, vergeleken met de periode van 1991 tot 2020.

Die extreme weersomstandigheden voelen niet overal in Spanje hetzelfde. Terwijl sommige plekken te maken hebben met bizarre hitte, kunnen andere regio’s, vooral aan de Middellandse Zee, juist wat temperatuurverlies ervaren door oostelijke winden. Dit laat zien hoe ingewikkeld het weerpatroon in Spanje is.

De hitteperiode gaat geleidelijk opbouwen. Donderdag zien we al dat de temperaturen in het noorden omhoog gaan, maar vrijdag breidt die stijging zich uit naar andere gebieden. In de regio’s aan de Middellandse Zee kunnen de maximumtemperaturen iets dalen door de oostenwind die het wat koeler maakt.

Vrijdag gaan we in de valleien van de Taag, Guadiana en Guadalquivir de 40 graden voorbij. Ook in het midden van de Ebro-vallei wordt het flink heet. Dit kan wel eens het begin zijn van een superhete periode dit seizoen.

Zaterdag zal de extreme hitte zich verder verspreiden naar meer delen van het binnenland van Andalusië en het zuiden van het plateau. Dit laat zien hoe sterk en wijdverspreid de hitteperiode is, die veel gebieden in het land zal beïnvloeden.

Zondag belooft de warmste dag van de week te worden. Door de zuidenwind gaan de temperaturen in het noorden flink stijgen, vooral in delen van La Rioja, het zuiden van Navarra en het binnenland van Baskenland. Daar kunnen ze tot wel 16 graden boven normaal komen. Hoewel niet overal 40 graden gehaald zal worden, zullen de meeste plekken in het binnenland en Mallorca zeker boven de 36 of 38 graden uitkomen.

De verwachtingen voor een paar steden zijn echt bijzonder. In Bilbao schatten ze zondag een maximum van 42 graden, en Pamplona komt uit op 39 graden. Zelfs in Santander, aan de noordkust, kunnen de temperaturen boven de 35 graden stijgen. Dit laat echt zien hoe bijzonder deze hitteperiode is, vooral voor de noordelijke gebieden die normaal gesproken koeler zijn.

Tot het weekend verandert er niet veel aan de minimumtemperaturen, maar vanaf vrijdag gaan ze omhoog. Dit houdt in dat ook meer plekken in het noorden rond de 20 graden kunnen zitten, zoals op het noordelijke plateau.

In het weekend kunnen we weer te maken krijgen met tropische nachten in het grootste deel van Spanje, behalve op hoger gelegen plekken. Tropische nachten zijn nachten waarin het niet onder de 20 graden komt. Dit kan slapen best ongemakkelijk maken en het is vooral een probleem voor kwetsbare mensen.