MADRID – In Nederland heeft minister Koolmees in juni aangegeven dat hij wel wat ziet in een minimumtarief of minimumloon voor zzp’ers ofwel zelfstandigen (autónomos) van 16 euro per uur. In Spanje vragen gespecialiseerde websites voor de autónomos zich nu af of Spanje een soortgelijk minimumloon zou moeten krijgen.
Een van de redenen waarom de Nederlandse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een minimumloon van 16 euro per uur wil hebben is om de armoede te bestrijden. En dan met name de slechte situatie bij die zzp’ers die minder verdienen dan het minimumloon in Nederland. Volgens de minister had in 2017 een 8,6% van de zzp-huishoudens een inkomen onder het bestaansminimum tegenover 1,6% van de huishoudens van werknemers.
Voor veel zelfstandigen (autónomos) in Spanje zal de situatie niet veel anders zijn dan in Nederland waar 30% van de zzp’ers meer dan 40 uur per week werkt, waar een op de drie zelfstandigen geen vakantie kan nemen en waar 20% van de zelfstandigen niet genoeg overhoudt om financieel het einde van de maand te halen.
In Spanje heeft een studie eens laten zien dat 50% van de autonomos een werkdag heeft van meer dan 10 uur per dag wat dus duidelijk over de 40 werkuren per week komt. 14% van de Spaanse zelfstandigen kan geen vakantie nemen terwijl de overige 86% slechts tussen de 1 en 20 dagen per jaar van een vakantie of vrije dagen kan genieten. Daarnaast is 72% van de autónomos bang om ziek te worden omdat men dan niet kan werken.
In Nederland is het idee geopperd om een minimumloon van 16 euro per uur in te stellen voor zzp’ers terwijl het gemiddelde minimumloon 10,36 euro per uur is. De vakbonden vinden echter dat het minimumloon verhoogd zou moeten worden naar 25 euro per uur in Nederland.
Of deze uurtarieven ooit gehaald gaan worden in Spanje is nog maar de vraag want Nederland heeft een bruto wettelijk minimumloon van 1.615,80 euro terwijl dit in Spanje sinds dit jaar 900 euro is.