Bliksemschicht op 200 meter van zeilboten van de Copa del América in Barcelona legt zeilwedstrijd stil

Bliksemschicht op 200 meter van zeilboten van de Copa del América legt zeilwedstrijd stil
Beeld: video / screenshot

Bliksemschicht op 200 meter van zeilboten van de Copa del América in Barcelona legt zeilwedstrijd stil

Een geluk bij een ongeluk aan de kust van Barcelona. Een bliksemschicht sloeg in op amper 200 meter van het schip Luna Rossa, de Italiaanse zeilboot die de krachten mat met het team uit Nieuw-Zeeland. Iedereen raakte er met de schrik vanaf, maar de wedstrijd werd uit voorzorg toch stilgelegd.

Afgelopen week is Spanje overspoeld door een aantal stevige stormen. Niets ongebruikelijks voor de tijd van het jaar, maar de ene storm is toch al memorabeler dan de andere. In Barcelona sloeg een bliksemschicht in die men nog een tijdje zal onthouden.

Voor de kust van Barcelona vond de Copa del América plaats. Een internationale zeilwedstrijd met groot prestige is dat. De wedstrijd wordt gehouden tussen twee internationale teams. Een schip van de zeilclub die op dit moment de titelverdediger is, en een schip van een team dat die verdediger uitdaagt. De volgende race vindt op 24 oktober plaats tussen titelverdediger Nieuw-Zeeland en een nog niet gekende uitdager.

Terwijl het Italiaanse team deze week de krachten mat met het team uit Nieuw-Zeeland, sloeg een bliksem in op amper 200 meter van het Italiaanse schip Luna Rossa. Het Italiaanse schip lag op dat moment op voorsprong. Nog voor de organisatie een beslissing nam, staakten de kiwi’s echter de strijd. De blikseminslag liet zo een impact na dat het team besliste de wedstrijd op te geven en naar de veilige haven terug te kregen.

Technisch gezien bezorgde die beslissing het team uit Nieuw-Zeeland een diskwalificatie. Enkele minuten later besliste de jury echter de wedstrijd op te schorten omwille van de elektrische storm. De masten van de zeilboten, op volle snelheid en in open zee, waren plots te gevaarlijke bliksemafleider.

Ga naar de inhoud