Dit dorp in Asturië is alleen via een grot te bereiken

Dit dorp in Asturië is alleen via een grot te bereiken
Beeld: via canva.com

Dit dorp in Asturië is alleen via een grot te bereiken

Cuevas del Agua is een charmant en pittoresk dorpje in Asturië, verscholen achter de indrukwekkende Cuevona-grot. Deze bijzondere plek, met zijn rijke geschiedenis en ongerepte natuur, is ideaal voor een ontsnapping uit de dagelijkse drukte. Bezoekers komen via een lange grot van 300 meter, vol stalactieten en stalagmieten, in dit verborgen dorpje dat alleen toegankelijk is via deze natuurlijke ingang.

Als je de Cuevona grot binnenkomt, voel je meteen de mysterieuze ambiance om je heen. Langs een slingerend pad van 300 meter bewonder je prachtige kalkstenen formaties en het leven dat met de duisternis en de nabijgelegen stroom verbonden is. Je vindt hier stalactieten, stalagmieten en druppelvormige afzettingen, waarvan sommige zo mooi en uniek zijn dat ze namen gekregen hebben als “De tong van de duivel” (La Lengua del Diablo) of “De baarden van Santiago” (Las Barbas de Santiago).

Het is fascinerend om te ontdekken hoe de grot door de jaren heen is benut. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog zochten soldaten beschutting in deze verborgen plek om de chaos van de buitenwereld te ontvluchten. Dit voegt een extra dimensie van mysterie toe aan de ervaring, omdat bezoekers zich kunnen inleven in de gebeurtenissen die zich in deze rustige ruimte hebben afgespeeld.

Cuevas del Agua is niet alleen beroemd om zijn grot, maar ook om de traditionele architectuur, zoals de karakteristieke hórreos en paneras. Deze bouwwerken zijn cruciaal voor het leven op het platteland in Asturias en laten de culturele identiteit van de regio zien. De hórreos, vaak dicht bij boerderijen te vinden, dienden vroeger om oogsten op te slaan en te beschermen tegen vocht en knaagdieren.

Deze houten opslagruimtes zijn niet alleen handig, maar ook nog eens mooi om te zien. Ze voegen karakter toe aan het landschap en maken deel uit van de lokale tradities. Veel van deze bouwwerken worden met veel zorg onderhouden en opgeknapt door bewoners die hun erfgoed willen bewaren.

Naast hórreos zijn er ook paneras, die een soortgelijke rol spelen, maar meestal worden ingezet voor het bewaren van gewassen zoals maïs of graan. De bouw van een panera is vaak wat steviger dan die van een hórreo, omdat ze bedoeld zijn om grotere hoeveelheden voedsel op te slaan.

Beide gebouwen zijn van groot belang voor de gemeenschap. Ze zijn niet alleen plekken om dingen op te slaan, maar ook ideale ontmoetingsplaatsen voor lokale evenementen en feestjes. Dit toont aan hoe belangrijk deze gebouwen zijn voor de sociale interactie binnen de buurt en hoe ze de band tussen de inwoners versterken.

Ga naar de inhoud