Het is een mysterie waar de bel van de Sant Hilari kapel in Cardedeu is gebleven

Het is een mysterie waar de bel van de Sant Hilari kapel in Cardedeu is gebleven
Beeld: Catalunya Film Commission / web

Het is een mysterie waar de bel van de Sant Hilari kapel in Cardedeu is gebleven

Kerkklokken zijn niet zomaar dingen die de tijd aangeven of evenementen aankondigen. Ze zitten vaak vol geschiedenis en emotie, iets wat de inwoners van Cardedeu in de provincie Barcelona maar al te goed weten. De recente diefstal van de oude bel of “campana” uit de Ermita van Sant Hilari, die dateert uit 1415, heeft dan ook veel emoties losgemaakt binnen de gemeenschap.

Dieven hebben het afgelopen week de bel uit de kapel meegenomen. De buren vermoeden dat de daders via het dak zijn geklommen, de bel naar beneden hebben gehaald waarna de bel op de grond viel. Er is zelfs een gat op de grond achtergelaten toen ze het uit de toren trokken.

De dieven maakten gebruik van de afgelegen locatie van de Sant Hilari kapel om hun slag te slaan. Je bereikt het via een smalle weg en er staat geen huis in de buurt. De kapel en de omgeving hebben veel betekenis voor de dorpsbewoners.

Het gaat daarnaast om een historische bel, opnieuw gegoten van de originele die dateert uit 1415. Tijdens de Burgeroorlog werd hij verstopt om te voorkomen dat hij geroofd zou worden voor wapens. Hij weegt 90 kilo en is van brons. Hij overleefde een brand in 1936, maar niet deze diefstal. 

Sommige buren geloven dat de klok al is omgesmolten en nooit meer terugkomt. Toch bidden ze allemaal om de bel terug te krijgen, zodat ze weer de mooie klank kunnen horen en de traditie van het dorp nieuw leven in kunnen blazen.

Ga naar de inhoud