Nederlandse onderzeeboot ‘Zeeleeuw’ verlaat de haven van Málaga

Nederlandse onderzeeboot ‘Zeeleeuw’ verlaat de haven van Málaga
beeld: AI-beeld / redactie
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Op dinsdag vertrekt de Nederlandse onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw S-803 uit de haven van Málaga. De onderzeeboot arriveerde vrijdagavond 3 november. Twee sleepboten hielpen bij het aanmeren aan de oostpier van de haven van Málaga.

De Spaanse marine heeft een onderzeeër in de haven van Malaga aangemeerd. Dit is een normale gebeurtenis, maar deze keer was er een bijzonderheid. De hele bemanning van de Nederlandse onderzeeër moest tijdens de nachten van de tussenstop in hotels verblijven. Dit is iets wat de meeste onderzeeërs doen die dit soort activiteiten in wateren van Malaga uitvoeren.

De meeste onderzeeërs varen het grootste deel van de tijd onder water. Daarom verblijven de bemanningsleden van deze onderzeeërs tijdens hun tussenstop in Malaga in hotels. Dit geeft de bemanningsleden de kans om de stad te bezoeken, terwijl er een kleine bemanning aan boord blijft om toezicht te houden.

De onderzeeër heeft tijdens zijn tussenstop kleine reparaties uitgevoerd, schoongemaakt, bevoorraad en de brandstofvoorraad aangevuld. Vanwege veiligheidsmaatregelen en de hectische cruisevaart was de onderzeeër niet toegankelijk voor publiek.

In juni vorig jaar maakte de Tramontana S-74 van de Spaanse marine een tussenstop in de haven van Málaga. De laatste tussenstop van een onderzeeër van een andere marine dan de Spaanse vond plaats in september 2021, toen de Dolfijn, ook uit Nederland en die toevallig een tweeling is van de Zeeleeuw, naast een hulpschip aanmeerde in de haven van Málaga.

De Nederlandse onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw S-803 is een van de vier onderzeeboten van de Walrusklasse die in dienst zijn bij de Koninklijke Marine. De Zeeleeuw is het eerste schip van de klasse dat in dienst is genomen, en werd in 1990 te water gelaten. De onderzeeboot is 69 meter lang en heeft een waterverplaatsing van 2.200 ton. Ze is uitgerust met een dieselelektrisch voortstuwingssysteem en kan een maximale snelheid van 20 knopen bereiken. 

De Zeeleeuw is uitgerust met een verscheidenheid aan wapens en sensoren, waaronder torpedo’s, anti-scheepsraketten en sonar. De onderzeeboot kan worden ingezet voor een verscheidenheid aan missies, waaronder anti-onderzeebootoorlogvoering, oppervlakteoorlogvoering en speciale operaties. 

De Zeeleeuw heeft een bemanning van 55, bestaande uit 9 officieren, 12 onderofficieren en 34 matrozen. De onderzeeboot is gestationeerd op de marinebasis Den Helder.