Spanje vraagt aan de Verenigde Staten om nucleair verontreinigde grond te ruimen in Almería

Spanje vraagt aan de Verenigde Staten om nucleair verontreinigde grond te ruimen in Almería
beeld: Canva
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

ALMERÍA – Volgens diplomatieke bronnen heeft de regering officieel aan de Verenigde Staten gevraagd om de verwijdering van de grond dat vervuild raakte na het ongeval van twee Amerikaanse vliegtuigen in Palomares (Almería) in 1966, waarbij vier thermonucleaire bommen op de grond vielen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de officiële aanvraag overgebracht aan de regering van Joe Biden en zolang er geen officiële reactie is van Washington, zullen er geen verdere opmerkingen worden gemaakt over deze kwestie.

Volgens diverse kranten heeft de regering op maandag aangekondigd dat ze het in 2015 ongeschreven akkoord met de regering van Barack Obama wil herstellen, waarin staat dat de Verenigde Staten verantwoordelijk is voor het verwijderen van de vervuilde grond als gevolg van het ongeval. 

Op 17 januari 1966 botsten twee Amerikaanse vliegtuigen, een KC-135 tankvliegtuig en een B-52 bommenwerper, tijdens een tankbeurt in de lucht boven Palomares, Cuevas de Almanzora (Almería), tijdens de Koude Oorlog. Als gevolg van de botsing kwamen zeven van de elf bemanningsleden om het leven en vielen er vier thermonucleaire bommen uit de B-52, die 40 hectare grond vervuilden met americium en plutonium.

Akkoord 2015

Bijna een halve eeuw moest er verstrijken voordat op 19 oktober 2015 de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken en Samenwerking, José Manuel García-Margallo, en de Amerikaanse staatssecretaris, John Kerry, een intentieverklaring ondertekenden waarin beide landen zich committeerden aan een ‘grotere rehabilitatie’ van de omgeving van Palomares en de verwijdering van vervuilde grond naar een geschikte locatie in de Verenigde Staten. 

Tijdens de gezamenlijke persconferentie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde Margallo dat de overeenkomst zou zorgen voor het ‘corrigeren van een fout die 50 jaar geleden is gemaakt’. Er werden echter geen uitvoeringstermijnen of welk land verantwoordelijk was voor de financiering van het rehabilitatieprogramma gespecificeerd, hoewel ze erop aandrongen dat beide partijen het zo snel mogelijk wilden uitvoeren. In 2023 is er nog niets gebeurd.