Momenteel zijn er in Spanje meer mensen aan het werk dan ooit tevoren, maar er is ook een record aantal werknemers die geen werk verrichten. Hoewel dit op het eerste gezicht tegenstrijdig lijkt, toont de statistische realiteit aan dat steeds meer mensen in het bezit van een baan zijn, maar niet daadwerkelijk werken. Volgens gegevens van het Driemaandelijkse Observatorium van de Arbeidsmarkt van Fedea, waren er in het eerste kwartaal van 2023 zo’n 2,2 miljoen mensen die, hoewel ze een baan hadden, aangaven niet aan het werk te zijn.
De stijging van het aantal werkenden die niet aan het werk zijn, kan voornamelijk worden toegeschreven aan twee factoren: vakantieverlof en verzuim door ziekte, ongevallen of ongeschiktheid. Voor beide categorieën is het aantal werknemers dat niet werkt op dit moment op een historisch hoogtepunt.
Dit wordt ondersteund door recente gegevens van de Enquête naar de Beroepsbevolking (EPA), waarin het aantal respondenten dat aangaf wel een baan te hebben, maar niet te werken, in de afgelopen maanden weer enorm is gestegen. Met 2,2 miljoen werknemers in het eerste kwartaal, wordt het recordaantal van 1,9 miljoen uit 2008 ruim overtroffen, het hoogste aantal tot nu toe, met uitzondering van de piek die plaatsvond in 2020 tijdens de pandemie.
Het is voor niemand een verrassing dat de pandemie een grote invloed heeft gehad op de arbeidsmarkt. Door ontwikkelingen zoals thuiswerken en een massale golf van ontslag, kijken werknemers anders naar hun functies. In 2022 hebben in Spanje meer dan 70.000 werknemers ontslag genomen. Een aantal ontslagen van deze omvang is ongekend in de geschiedenis, zelfs te midden van de huidige prijzencrisis vanwege de inflatie en onzekerheid rondom de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
Het effect van de vergrijzing van de bevolking kan worden beïnvloed door ziekteverlof. Verzekeringsmaatschappijen wijzen op leeftijdsgerelateerde problemen, zoals mobiliteitsproblemen, breuken en verstuikingen. Deze afwezigheden hebben ook invloed op de productiviteit en het aantal gewerkte uren. Hoewel het aantal werknemers met 20,8 miljoen een historisch hoogtepunt heeft bereikt en de niveaus van voor de pandemie heeft overtroffen, is de productiviteit per gewerkt uur slechts minimaal verbeterd.