Wat is het beste gebruik van de airco in een auto met de hoge brandstofprijzen in Spanje

Wat is het beste gebruik van de airco in een auto met de hoge brandstofprijzen in Spanje
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Net zoals in Nederland en België zijn de prijzen voor benzine en diesel al maanden enorm hoog en hebben deze recordhoogtes bereikt. Dat zorgt er bij veel automobilisten voor dat ze minder en zuiniger willen rijden. Maar met de enorm hoge zomertemperaturen in Spanje is het toch wel erg fijn als je de airconditioning aan kunt zetten. Maar gebruikt dat nu wel of niet meer benzine/diesel?

Een airconditioning in de auto in Spanje in de warme zomermaanden is absoluut geen overbodige luxe. Maar de vraag is of het aanzetten van de airco ook meer brandstof verbruikt of niet. Volgens experts zorgt de airco inderdaad voor meer brandstofverbruik, tussen de 5% en 20% heeft men uitgerekend.

Om dit brandstofverbruik iets te verminderen kun je het bij veel personen onbekende knopje met daarop een auto met pijl erin gebruiken, de zogenaamde recirculatieknop. Gebruik deze alleen op warme dagen voor korte ritte en bespaar zo tot 10% brandstof. Dit knopje is eigenlijk bedoeld om de inzittenden te beschermen tegen vieze en eventueel giftige lucht van buiten. Maar de recirculatiestand zorgt er ook voor dat de lucht in de auto sneller afkoelt omdat de airco geen warme en vochtige buitenlucht hoeft af te koelen. Gebruik deze knop echter niet te lang want tijdens lange ritten moet er voldoende verse lucht in de auto komen.

Andere tips

Autorijden in de hitte is geen pretje en dus gaat in de meeste gevallen in de auto de airco aan, sterker nog bij veel auto’s staat de airco standaard al aan. Als het extreem warm is buiten en je stapt een auto in waar het dubbel zo warm is zoekt men al snel naar verkoeling en gaat de airco vol open. Maar wat is nu de beste temperatuur en hoe stel je de airco bij voorkeur in?

Ramen open

Als eerste is het belangrijk om nog voor het rijden en ook tijdens de eerste minuten van het rijden de ramen open te zetten, als men nog stilstaat ook de deuren. Voordat je de airco als een bezetene aan zet is het ideaal om de warme lucht uit de auto te halen door simpelweg te tochten. Op die manier kan de airco tijdens het rijden sneller de auto op de ideale temperatuur krijgen.

Ideale temperatuur

Volgens experts is de ideale temperatuur in een auto bij een buitentemperatuur van 35 graden of meer zo’n 22 tot 25 graden aangezien dat al voor de nodige verkoeling kan zorgen waarbij de airco niet wordt uitgeput. De temperatuur in een auto kan als deze vol in de zon staat al snel oplopen tot 60 graden.

Een van de grootste fouten is de airco meteen vol open zetten bij het instappen in een auto. Beter is het om ramen en deuren even open te zetten zoals hierboven omschreven om daarna de airco op de gewenste temperatuur in te stellen.

Richten uitsroomopeningen

Het correct richten van de uitstroomopeningen kan de temperatuur of in ieder geval het gevoel aanzienlijk verbeteren. Richt de openingen waar de koude lucht uitstroomt niet vol op de gezichten van de inzittenden maar richt deze naar boven zodat de koude lucht door de hele auto kan circuleren. Zet de airco niet aan en richt de uitstroomopeningen daarna op de voorruit aangezien deze dan beslagen kan raken door het verschil tussen de buiten- en binnenlucht.

Ongezond

Het is weliswaar veel prettiger en ook veiliger rijden met de airco aan in de auto maar de koude lucht kan ook negatieve effecten hebben op de lichamelijke toestand zoals:

  • Infecties aan de luchtwegen doordat er te grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten de auto zijn.
  • Oogirritaties omdat de lucht door de airco veel droger is. Mensen met lenzen zullen daar nog meer last van hebben.
  • Het gebruik van de airco kan allergieën verergeren doordat de gerecycleerde lucht een hoge concentratie aan allergenen bevat, zeker als de filters niet goed schoon zijn.

Probeer met een correcte instelling van de airco in de auto de spreekwoordelijke “slag in het gezicht” te voorkomen, het gevoel dat men ervaart wanneer men opnieuw de warme buitenlucht instapt 😉