MADRID – Ze worden door de toeristen op de foto vastgelegd terwijl men plezierig naar het kabaal van de monniksparkieten luistert. Maar de toerist hoeft niet te leven met deze ‘cotorras argentinas’ zoals ze in Spanje heten, een vogel die al jaren als invasieve exotische vogel staat gecatalogiseerd, veel herrie maakt en zelfs agressief gedrag vertoont. In de jaren 80 werden ze in Spanje geïmplanteerd als gezelschapsdier maar ze worden nu gezien als een van de meest bedreigende soorten van het ecosysteem.
De gemeente Madrid wil nu actie gaan ondernemen om de overlast te verlagen en het gevaar voor de autochtone vogelsoorten in Madrid (en overigens ook de rest van Spanje). Daarom heeft men nu het plan om zo’n 12.000 monniksparkieten te gaan vangen, op te offeren en eieren te steriliseren. Daar heeft men 100.000 euro voor uitgetrokken wat zo’n 8 euro per vogel is).
Het streven van de gemeente Madrid is dat de grote groep ‘cotorras argentinas’ gereduceerd wordt tot 500 vogels in de stad. Daar is echter ook veel commentaar over want of je elimineert alle vogels of niets want over drie jaar reproduceren ze zich toch weer. De afgelopen drie jaar is het aantal monniksparkieten in Madrid met 33% gegroeid van 9.000 in 2016 naar 12.000 in 2019.
Het verhaal
De ‘miopsitta monachus’ is naar het Iberische schiereiland gekomen als huisdier voor de vele families die een goedkoop exotisch dier in huis wilden halen. Toen de vogels eenmaal in huis waren en vast zaten in hun kooien, konden ze nog wel eens agressief gedrag vertonen en werden ze door hun eigenaren vrijgelaten.
Aangezien de vele palmbomen meer dan genoeg eten hebben in de vorm van dadels kunnen de vogels makkelijk vrij leven. Ook het huisvesten van hun nesten, die soms wel 150 kilo kunnen wegen, is geen probleem in de vele palmbomen.
De ‘cotorra argentina’ zijn echter niet de rustigste vogels aangezien ze veel herrie maken en het erop lijkt of ze de hele dag met elkaar aan het praten zijn. Het zijn echter wel weer trouwe vogels want je ziet zelden een Argentijnse of monniksparkiet alleen vliegen, bijna altijd gaan ze met minimaal twee vogels op pad. Ze kunnen echter agressief gedrag vertonen tegen andere vogels en soms zelfs andere dieren.