Israël verwijt Spanje ‘een paradijs voor de destructie van Israël’ te zijn

Israël verwijt Spanje ‘een paradijs voor de destructie van Israël’ te zijn
Beeld: @EscalanteMarisa / X

Israël verwijt Spanje ‘een paradijs voor de destructie van Israël’ te zijn

Na de aanhoudende bombardementen in Libanon groeit de kritiek op Israël in zowat alle Europese landen. Ook in Spanje werd dit weekend weer hevig geprotesteerd. In Israël valt dat niet in goede aarde en Spanje wordt er zelfs van beschuldigd een paradijs te zijn voor al wie haat tegen Israël oproept.

Afgelopen zondag, één dag voor het precies één jaar geleden is dat Hamas Israël aanviel en een bloederige oorlog begon, vulden de straten van Madrid zich nog maar eens met betogers. De manifestatie kwam er onder het motto ‘Palestina libre’, ‘Vrij Palestine’ en bracht volgens de organisatie 20.000 mensen op de been. Ze klaagden het aanhoudende geweld van Israël tegen haar buurlanden aan en eisten een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Het is ondertussen niet de eerste keer dat de oorlog ook de spanningen tussen Spanje en Israël doet oplopen. De Israëlische regering uitte ditmaal haar ‘verontwaardiging’ en ‘verdriet’ omdat Spanje volgens hen een ‘paradijs’ is geworden om haat te zaaien tegen Israël en de vernietiging van de Israëlische staat aan te moedigen. Dat liet het ministerie van buitenlandse zaken weten via sociale mediakanaal X.

Volgens Israël is het onaanvaardbaar dat een democratische maatschappij het terrorisme verheerlijkt en de misdaden van Hamas viert. Israël wijst daarom op de aanwezigheid van de Palestijnse organisatie Masar Badil die volgens de Israeli in verband kan worden gebracht met terroristische groeperingen. Het is echter niet de eerste keer dat de Israëlische regering zich bijzonder gevoelig toont voor eender welke kritiek op haar beleid, terwijl sinds vorig jaar in Palestine al meer dan 40.000 doden vielen. Een groot deel daarvan vrouwen en kinderen.

Ga naar de inhoud