In Spanje is de eerste pil voor de behandeling van Endometriose beschikbaar

In Spanje is de eerste pil voor de behandeling van Endometriose beschikbaar
Beeld: via canva.com

In Spanje is de eerste pil voor de behandeling van Endometriose beschikbaar

In Spanje zijn er ongeveer twee miljoen vrouwen die aan Endometriose leiden. De oorzaak van de vervelende aandoening is voorlopig nog onbekend en er zijn geen complete geneesmiddelen. Sinds kort is er echter een nieuwe pil op de markt die nu ook wordt terugbetaald door de Spaanse gezondheidsdienst.

Endometriose is een chronische ziekte die bij vrouwen voorkomt aan de baarmoeder. Weefsel dat enigszins lijkt op endometrium (baarmoederslijmvlies dat de baarmoeder bekleedt) bevindt zich bij die vrouwen ook buiten de baarmoeder en zorgt voor ernstige interne pijnen.

Endometriose wordt beschouwd als een goedaardige doch kwalijke ziekte. Ondanks dat heel veel vrouwen last hebben van Endometriose bestonden tot nog toe enkel symptoombestrijdende oplossingen. Bovendien is er weinig bewustzijn rond de ziekte waardoor veel diagnoses lang op zich laten wachten.

De Hongaarse multinational Gedeon Richter kwam kortgeleden met het medicijn Ryeqo op de markt. Ryeqo bestaat in pilvorm en is sinds september ook verkrijgbaar in Spanje. Mariona Rius, gynaecologe in Barcelona, vertelt dat het medicijn wel degelijk een positief effect heeft. Zowel de pijn buiten de menstruatie om vermindert, de levenskwaliteit verhoogt en er zijn minder pijnstillers nodig. De pijn wordt gevoelig minder en dat gebeurt bovendien al snel na inname. Zo’n twee maanden na het begin van de kuur merken de patiënten al een significante verbetering.

De efficiëntie en de veiligheid van het medicijn werd getest bij 1200 vrouwen voor hun menopauze. Het gaat om twee klinische tests en een proefperiode van twee jaar. Mariona Rius schat dat al snel 50% van de Spaanse patiënten de nieuwe behandeling zullen worden voorgeschreven. Deels omdat velen van hen ook na een operatie nog klachten hebben, deels omdat een groot deel van de vrouwen niet op de klassieke behandelingen reageert.

Ga naar de inhoud