Gaan we in de toekomst meer tornado’s en orkanen krijgen in Spanje?

Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Spanje heeft net zoals menig ander land wel eens te maken met tornado’s en orkanen en er hebben er al gedurende de laatste 20 jaar meer dan 1.000 plaatsgevonden op meerdere plaatsen in het land. Wanneer de wervelwind boven de zee plaatsvindt spreekt men van een orkaan. Gebeurt dat boven land dan noemt men dit een tornado. In Spanje vinden de orkanen boven zee meestal plaats in de namiddag tegen het einde van de zomer en soms in de herfst.

Volgens experts zou het kunnen dat Spanje in de toekomst meer te maken zal krijgen met orkanen boven zee en tornado’s boven land. Dat ligt dan vooral aan de stijgende temperaturen van de lucht en het zeewater en steeds zwaarder wordende stormen op veel plaatsen in het land. Als de storm maar hevig genoeg is kan een tornado plaatsvinden boven land waarbij veel schade kan voorkomen. Aangezien orkanen boven de zee plaatsvinden zijn deze weliswaar spectaculair om te zien maar is het gevaar op schade minder groot, tenzij de orkaan van het zeeoppervlak naar land verhuist.

1.000 maal

De afgelopen 20 jaar hebben er volgens een studie van Miquel Gayá van de AEMET meer dan 1000 tornado’s en orkanen plaatsgevonden in Spanje. De ergste orkaan ooit vond plaats in maart 1671 toen de stad Cádiz getroffen werd en er tientallen mensen overleden door de zware windhoos. In mei 1886 had de plaats Caranchel Alto nabij Madrid ook te maken met een tornado en werd er veel schade aangericht en overleden er enkele personen door rondvliegend puin.

Waar

In Spanje worden tegenwoordig regelmatig orkanen en tornado’s gesignaleerd en dankzij de nieuwe technologie met de mobiele telefoons ook vaak vastgelegd op foto en video. Deze orkanen kunnen voorkomen voor de kust van Andalusië, Murcia, Comunidad Valenciana en Catalonië. Ook rondom de Balearen eilanden zijn wel eens orkanen gesignaleerd. Gezien het feit dat deze windhozen boven de zee plaatsvinden veroorzaken zij geen schade. Dat is natuurlijk een ander verhaal in het geval van een tornado boven land waarvan er in Spanje minder plaatsvinden. Een tornado houdt niet van bergachtig gebied en zoekt vlakke delen op die mee te vinden zijn in het midden van Spanje.

Schaal van Beaufort

De kracht waarmee de wind waait wordt aangegeven met de schaal van Beaufort. Deze meneer Beaufort deelde de wind namelijk in 12 windkrachten in. Bij windkracht 0 is het windstil. Windkracht 3 is nog een fijn briesje en bij windkracht 9 spreken we van een storm en waaien de dakpannen van het dak af. De zwaarste windkracht is windkracht 12. Wind waait dan sneller dan 120 kilometer per uur, soms tot wel 250 kilometer per uur.