De voorkeur van Spanjaarden voor openbare gezondheidszorg

De voorkeur van Spanjaarden voor openbare gezondheidszorg
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Een grote meerderheid van de Spanjaarden geeft de voorkeur aan openbare gezondheidszorg boven particuliere gezondheidszorg, ondanks dat steeds meer mensen een aanvullende particuliere zorgverzekering hebben. Dit blijkt uit de Gezondheidsbarometer 2023 van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS).

Uit de enquête van het CIS komt naar voren dat 70% van de ondervraagden naar een openbaar gezondheidscentrum zou gaan voor eerstelijnszorg. Slechts 27% zou kiezen voor een particulier centrum. Er zijn een aantal redenen waarom de meeste Spanjaarden openbare zorg verkiezen:

  • De toegankelijkheid is groter, iedereen is verzekerd via het nationale zorgstelsel.
  • De kosten zijn lager omdat consulten en behandelingen grotendeels worden vergoed.
  • Men is over het algemeen tevreden over de kwaliteit van de openbare zorg.

Het verschil tussen voorkeur voor openbaar en particulier is nog groter dan het gaat om ziekenhuisopnames. 76% zou kiezen voor een openbaar ziekenhuis, tegenover 20% voor een particulier ziekenhuis. Dit geeft aan dat men vooral voor complexere en duurdere zorg het vertrouwen houdt in de openbare zorg.

Aanvullende zorgverzekering

Ondanks de sterke voorkeur voor openbare zorg is het aantal mensen met een aanvullende particuliere zorgverzekering de laatste jaren flink gestegen. In 2023 heeft 31% van de ondervraagden zo’n verzekering, tegenover 23% in 2015. Enkele vaak genoemde redenen om een aanvullende zorgverzekering te nemen zijn:

  • Snellere toegang tot zorg, kortere wachttijden voor behandelingen
  • Ruimere dekking voor bepaalde behandelingen die niet volledig worden vergoed
  • Extra service en comfort, zoals eenpersoonskamers in het ziekenhuis

Van de mensen met een aanvullende verzekering heeft het merendeel (62%) een individuele verzekering afgesloten. De overige 38% heeft een collectieve verzekering via hun werkgever of vakbond.

Positieve waardering samenwerking

Uit de enquête blijkt ook dat 40,5% van de ondervraagden positief is over de samenwerking tussen verschillende zorgniveaus, zoals eerstelijnszorg en ziekenhuiszorg. Dit is een belangrijk aspect in de discussie over de toekomst van de gezondheidszorg in Spanje. Er zijn verschillende voorbeelden te noemen waarbij de samenwerking tussen verschillende zorgniveaus goed verloopt:

  • Het delen van medische gegevens tussen huisartsen en specialisten om de behandeling beter op elkaar af te stemmen.
  • Het opzetten van multidisciplinaire teams waarin verschillende zorgprofessionals samenwerken om patiënten met complexe aandoeningen te behandelen.
  • Het organiseren van gezamenlijke consulten waarbij zowel de huisarts als de specialist aanwezig zijn om de patiënt te zien en te bespreken.

Natuurlijk zijn er ook nog verbeterpunten voor de samenwerking tussen verschillende zorgniveaus. Enkele veelgenoemde punten zijn:

  • Meer communicatie en afstemming tussen zorgprofessionals om dubbele onderzoeken en behandelingen te voorkomen.
  • Betere coördinatie bij doorverwijzingen tussen verschillende zorgniveaus.
  • Meer aandacht voor preventie en samenwerking tussen eerstelijnszorg en gemeentelijke gezondheidsdiensten.