Economie Spanje vanwege de pandemie binnen de EU het zwaarst getroffen in 2020

Economie Spanje vanwege de pandemie binnen de EU het zwaarst getroffen in 2020
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Het afgelopen jaar 2020 was voor de economie wereldwijd een rampzalig jaar en zeker voor Spanje dat vanwege o.a. het toerisme zwaar getroffen werd tijdens de huidige pandemie ziet het er niet rooskleurig uit. Spanje eindigde 2020 met een krimp van 11% terwijl Ierland als enige land positief uit de cijfers kwam met een stijging van 3,4%.

Alle economieën behalve de Ierse hebben zware klappen gekregen in 2020 maar sommige landen meer dan andere. Met name de economie in Zuid Europese landen kromp het hardst met Spanje als ergste geval met een krimp van 11% van het producto interior bruto (PIB) ofwel het bruto binnenlands product (bbp). 

Dat is in Spanje grotendeels te verklaren door het enorme gemis van met name buitenlandse toeristen. Vanwege de lockdowns en reisbeperkingen daalde het aantal buitenlandse vakantiegangers met 20 miljoen (-75%). De toerismesector is echter wel goed voor 10% van de Spaanse economie.

Tegelijkertijd verwacht de Europese Commissie dat de Spaanse economie in 2021 het snelst zal stijgen met +5,6% wat echter wel minder is dan de +7,2% die de Spaanse regering heeft voorspeld. Ook voor 2022 voorspelt de Europese Commissie voor Spanje de beste groei met +5,3%

Maar het ging ook slecht in andere Zuid Europese landen zoals Griekenland (-8,2%), Kroatië (-8,4%), Portugal (-7,6%), Frankrijk (-8,3%) en Italië (-8,9%) die allemaal slechte cijfers laten zien en samen met het Verenigd Koninkrijk (-9,9%) helemaal rechts in de grafiek staan.

In België wordt gesproken over een economische krimp van -8,2% terwijl dat in Nederland -3,8% was en in Duitsland -4,9%.

Ierland is dus het enige land dat positief uit de cijfers komt met dankzij de exportstijging een groei van +3,4%. De minste erge economische dalingen werden geregistrerd in Litouwen (-1,3%), Noorwegen (-2,5%), Polen (-2,7%), Zweden (-2,8%), Zwitserland (-2,9), Estland (-2,9%), Finland (-2,9%) en Denemarken (-3,3%).