Socialist Salvador Illa gekozen tot nieuwe regionale premier van Catalonië

Socialist Salvador Illa gekozen tot nieuwe regionale premier van Catalonië
Beeld: via europa press

Socialist Salvador Illa gekozen tot nieuwe regionale premier van Catalonië

In de afgelopen weken is de politieke situatie in Catalonië opnieuw onder druk komen te staan. De terugkeer van Carles Puigdemont, de gevluchte voormalige premier van Catalonië, heeft geleid tot spanningen in Catalonië. Tegelijkertijd heeft Salvador Illa, de leider van de Socialistische Partij van Catalonië (PSC), zijn investituur als premier van de Generalitat weten te realiseren. 

Donderdag begon met een opmerkelijke gebeurtenis bij het Arc de Triomf in Barcelona, waar Puigdemont, na een verblijf van zeven jaar in België, zich aan zijn aanhangers presenteerde. Zijn terugkeer naar Spanje was zowel een daad van rebellie als een strategische zet om de onafhankelijkheidsbeweging nieuw leven in te blazen.

Puigdemont kwam vroeg in de ochtend op het plein aan en werd omringd door duizenden supporters die hem toespraken met leuzen over onafhankelijkheid. Hij benadrukte hoe belangrijk zelfbeschikking is en moedigde zijn fans aan om niet op te geven in hun strijd voor onafhankelijkheid. 

Na zijn toespraak verdween Puigdemont echter snel uit het zicht. Terwijl hij het podium verliet met zijn advocaat, waren de autoriteiten niet op de hoogte van zijn bestemming. Dit wekte speculaties over een mogelijke arrestatie en de implicaties daarvan voor de investituur van Salvador Illa. De spanning nam toe toen duidelijk werd dat Puigdemont opnieuw aan de juridische gevolgen was ontsnapt.

Naarmate de situatie rond Puigdemont escaleerde, werd de Operación Jaula in gang gezet door de Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politie. Deze operatie had als doel om Puigdemont te arresteren voordat hij kon ontsnappen naar Frankrijk.

De politie zette een aanzienlijk aantal agenten in op de straten van Barcelona en andere locaties in Catalonië. Ze voerden voertuigcontroles uit en installeerden wegversperringen om te verhinderen dat Puigdemont het land ontvluchtte. Desondanks wist Puigdemont te ontsnappen in een witte Honda HRV. Deze ontsnapping veroorzaakte frustratie binnen zowel de politie als de regering, die zich afvroegen hoe het kon dat de voormalig premier zo eenvoudig kon ontsnappen.

Ondanks de tumultueuze situatie rond Puigdemont vond de investituursvergadering voor Salvador Illa plaats. De spanning was merkbaar in het parlement, waar de leden zich voorbereidden op een cruciale stemming.

De leden van het parlement arriveerden onder zware beveiliging, terwijl demonstranten buiten protesteerden. De aanwezigheid van zowel voor- als tegenstanders van Illa zorgde voor een geladen atmosfeer. De vraag was of de investituursstemming doorgang zou vinden, gezien de onzekere situatie rondom Puigdemont.

Uiteindelijk vond de stemming plaats, waarbij Illa werd gekozen als de nieuwe premier van de Generalitat. Zijn overwinning werd echter overschaduwd door de gebeurtenissen van de dag, die de legitimiteit van zijn leiderschap in twijfel trokken. De reacties van andere politieke partijen waren gemengd, met zowel steun als kritiek op Illa’s aanpak.