In Spanje doen gemiddeld 11 personen per dag aan zelfdoding

In Spanje doen gemiddeld 11 personen per dag aan zelfdoding
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Op zondag 10 september is de ‘Werelddag van de Preventie van Zelfdoding’. Er is echter nog veel werk aan de winkel om het aantal zelfdodingen in Spanje te verminderen. In 2022 waren er 4.097 zelfdodingen, een stijging van 2,3% vergeleken met het jaar ervoor. Dat zijn gemiddeld 11 mensen per dag, volgens de cijfers over 2022 van het Spaanse Statistiekbureau INE. Zelfdoding is al jaren de meest voorkomende doodsoorzaak door externe factoren in Spanje. Onderaan dit artikel leggen we kort het verschil uit tussen de termen zelfmoord en zelfdoding.

Het platform ‘Stop Suicidios’ meldt dat het aantal zelfdodingen in Spanje al drie jaar op rij toeneemt. Er is echter een klein beetje hoop: in 2022 waren er minder zelfdodingen onder jongeren van 30 jaar (345 vergeleken met 338 in 2021). Maar zelfs dat zijn er nog veel te veel. Het platform klaagt over het feit dat therapieën in de openbare gezondheidszorg niet gemakkelijk toegankelijk zijn. Soms is er een wachttijd van acht maanden voor een afspraak met een psychiater of psycholoog. Dat is veel te lang, want als iemand in een diep dal zit en aan zelfmoord denkt, kan hij niet wachten.

Volwassenen doen aan zelfdoding om verschillende redenen, waaronder financiële mislukking en werkproblemen. Ouderen doen aan zelfdoding vanwege gezondheidsproblemen of eenzaamheid. In de afgelopen vijf jaar is het aantal zelfdodingen onder ouderen in Spanje met bijna 9% toegenomen. In 2021 waren er 1.235 zelfdodingen onder ouderen vanaf 65 jaar, waarvan 75% mannen (921) en 25% vrouwen (314).

Zelfdoding is de meest voorkomende doodsoorzaak door externe factoren in Spanje, volgens de cijfers van het Spaanse Statistiekbureau (INE). Deze cijfers zijn echter te laag, wat betekent dat het aantal zelfdodingen in werkelijkheid hoger is. Daarom hebben meer dan 30 verenigingen, organisaties en instellingen, evenals 7 particulieren, een manifest ondertekend waarin ze pleiten voor de oprichting van een nationaal preventieplan voor zelfdoding, iets waar op politiek niveau al jaren over gediscussieerd wordt.

Verschil zelfmoord en zelfdoding

De termen “zelfmoord” en “zelfdoding” worden vaak door elkaar gebruikt en verwijzen in beide gevallen naar de handeling waarbij iemand zijn eigen leven beëindigt. Echter, de woorden hebben verschillende connotaties en worden in verschillende contexten gebruikt, voornamelijk afhankelijk van de benadering en het perspectief en om het stigma te verminderen.

Zelfmoord: Deze term wordt vaak gebruikt in dagelijkse gesprekken en in de media. Het heeft echter een meer beladen karakter en kan als stigmatiserend worden ervaren. De term ‘moord’ impliceert een criminele handeling, wat kan bijdragen aan een negatieve perceptie van de persoon die de handeling heeft uitgevoerd en degenen die achterblijven.

Zelfdoding: Deze term wordt over het algemeen als neutraler beschouwd en wordt vaak gebruikt in medische en psychologische contexten, evenals in academische studies. Het woord ‘doding’ is minder beladen dan ‘moord’ en kan daardoor als minder stigmatiserend worden ervaren.