Cap de Creus aan de Costa Brava is een prachtig natuurgebied met een ruige kustlijn en diverse ecosystemen. Als onderdeel van het Cap de Creus Natuurpark herbergt het veel inheemse planten en dieren. Helaas staat het onder druk door invasieve soorten, zoals de vijgcactus, die de lokale biodiversiteit bedreigen. Sinds april 2024 worden parasitaire insecten gebruikt om de invasieve soort te bestrijden.
De laatste jaren zijn onderzoekers en natuurbeschermers steeds meer bezig met biologische bestrijding als methode om invasieve soorten te reguleren. Dit houdt in dat natuurlijke vijanden, zoals parasitaire insecten, worden ingezet om de aantallen van deze invasieve planten te verlagen.
Een recent initiatief dat zich richt op deze benadering is het Europese LIFE medCLIFFS-project. Dit project heeft als doel om de impact van invasieve soorten in dit deel van Catalonië te verminderen, terwijl het tegelijkertijd de bescherming van de inheemse flora en fauna versterkt.
De strijd tegen invasieve soorten in Cap de Creus omvat verschillende aanpakken. Een van de nieuwste innovaties is het infecteren van gezonde “figuera de moro”-planten met parasitaire insecten. Dit doel dient om de voortplantingscapaciteit van de “opuntia ficus-indica”, of vijgcactus, te verminderen en hun algehele aanwezigheid in het ecosysteem te verzwakken.
De parasitaire insecten, zoals de “dactylopius opuntiae”, zijn speciaal geselecteerd omdat ze zich uitsluitend richten op de vijgcactus. Hun aanwezigheid resulteert in een duidelijke afname van de vitaliteit van de bomen, waardoor ze niet langer in staat zijn om zich voort te planten en zich verder te verspreiden. Dit biedt hoop voor het behoud van de inheemse soorten die in dit fragiele ecosysteem leven.
De focus ligt daarom op het minimaliseren van de impact van de vijfcactus op de inheemse flora. Door specifieke gebieden te beschermen en controlemaatregelen te nemen, kunnen de gevolgen van deze invasieve soort worden beperkt. Dit betekent dat cactussen in het Cap de Creus natuurgebied er soms dood uitzien, maar dat is opzettelijk gedaan door parasitaire insecten in te zetten ter verdediging van de inheemse planten.