Ex-orkaan Kirk zorgt voor veel schade en gewonden in Spanje

Ex-orkaan Kirk zorgt voor veel schade en gewonden in Spanje
Beeld: via europa press

Ex-orkaan Kirk zorgt voor veel schade en gewonden in Spanje

Storm Kirk heeft deze dagen voor een golf van chaos gezorgd in verschillende delen van Spanje. De krachtige winden en aanhoudende regenval hebben geleid tot meerdere incidenten waarbij mensen gewond zijn geraakt als gevolg van vallende bomen. Dit soort weersomstandigheden zijn niet ongewoon in Spanje, maar de intensiteit en de impact van Storm Kirk zijn opmerkelijk, zoals de Spaanse Weerdienst AEMET al voorspeld had.

AEMET had woensdag oranje weeralarmen afgekondigd voor Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, La Rioja, Navarra en grote delen van Castilië en León. Bijna heel Spanje kreeg een geel weeralarm, inclusief de Balearen, door stevige windstoten en ruige zeeën. Voor donderdag zijn er alleen gele waarschuwingen voor de kustgebieden van Galicië, Catalonië, Murcia, Almería en de Balearen vanwege hoge golven en harde winden.

De storm heeft vooral het noorden van het Spaanse vasteland getroffen, waar hevige windstoten en overvloedige neerslag leidden tot overstromingen en ontwrichting van het normale leven. In steden zoals Burgos en Vigo zijn meerdere meldingen binnengekomen van ongevallen waarbij mensen door vallende takken en bomen zijn verwond.

Storm Kirk heeft ook aanzienlijke schade aangericht aan woningen, voertuigen en andere eigendommen. In veel gevallen zijn daken van huizen weggewaaid, ruiten gebroken en zijn er talloze bomen omgevallen die straten blokkeerden.

Helaas zijn er ook mensen gewond geraakt door de storm. In Burgos raakten twee mensen gewond, waarvan één ernstig, door de val van een grote den en een tak. In Vigo werd een 25-jarige vrouw lichtgewond nadat de top van een boom op haar viel.

Door de storm is er een boom op het treinspoor gevallen tussen Alar del Rey en Aguilar de Campoo in Palencia, Castilië en León. Dit heeft de treinverbinding tussen Palencia en het Cantabrische stadje Mataporquera verstoord, waardoor twee treinen met honderden passagiers gedurende lange tijd stilstonden.

De krachtige windvlagen tot 150 km/u hebben het lichaam van een walvis naar het strand van Pampaído in Sanxenxo (Pontevedra) gebracht. Het lichaam is woensdagochtend gevonden, en in de middag vond een autopsie plaats om de oorzaak van de dood te achterhalen, waarna het dier werd weggehaald.

De storm heeft in Galicië flinke windstoten tot 181 km/u veroorzaakt, met overstromingen op wegen en problemen met het trein- en luchtverkeer. In A Coruña en Pontevedra viel er in negen uur meer regen dan in de maanden juli en augustus, volgens lokale media.

Ga naar de inhoud