Negen op de tien Spanjaarden hebben met fraude en oplichting te maken gehad

Negen op de tien Spanjaarden hebben met fraude en oplichting te maken gehad
beeld: via canva.com

Een enquête uitgevoerd onder 1000 inwoners van Spanje, in de leeftijd van 16 tot 60 jaar, heeft aangetoond dat 89% ooit slachtoffer is geweest van fraude of oplichting. Het onderzoek onthult welke soorten oplichting in Spanje genormaliseerd zijn, dat wil zeggen, praktijken die, hoewel legaal, door velen als twijfelachtig worden beschouwd, en die inmiddels een gebruikelijk onderdeel van ons dagelijks leven zijn geworden. Daarnaast worden de meest voorkomende illegale fraude- en oplichtingsgevallen belicht.

De uitdrukking “genormaliseerde oplichting” duidt op omstandigheden waarin onwettige of ongepaste gedragspatronen zo wijdverbreid zijn dat ze door een groot aantal mensen als normaal worden ervaren. Deze vorm van oplichting manifesteert zich in diverse vormen en kan zelfs subtiele, minder zichtbare aspecten van onze alledaagse interacties betreffen, zo meldt het onderzoek.

In de afgelopen jaren zijn veel mensen het slachtoffer geworden van oplichters die hun technieken hebben geperfectioneerd om geloofwaardig over te komen. Dit resulteert erin dat veel slachtoffers zich schamen om toe te geven dat ze zijn bedrogen, waardoor het probleem vaak onderbelicht blijft.

Misleidende reclame, buitensporige kosten, fraude op internet of via telefoon, en tal van andere zaken zijn enkele voorbeelden die ons helpen de essentie van een genormaliseerde oplichting of fraude goed te begrijpen.

Een van de meest opvallende bevindingen uit het onderzoek is dat de kosten van het onderhoud van bankrekeningen en successierechten vaak worden gezien als de meest genormaliseerde vormen van oplichting in Spanje. Drie op de tien enquête deelnemers beschouwen deze praktijken als een vorm van dubbele belasting.

Volgens twee op de tien deelnemers worden ook bankleningen als abusief ervaren, vanwege de hoge rente, verborgen kosten en gunstige voorwaarden voor de instellingen. Eveneens identificeren twee op de tien deelnemers automatische abonnementen, die moeilijk te annuleren zijn, als een valstrik.

Naast de genormaliseerde oplichtingen die we dagelijks tegenkomen, is er ook een toenemende bedreiging van cybercriminaliteit. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de respondenten ooit te maken heeft gehad met een cyberaanval of oplichting via internet.

Het onderzoek toont verder aan dat bijna de helft van de respondenten (45%) te maken heeft gehad met een cyberaanval of oplichting, terwijl 44% pogingen tot fraude heeft ervaren. Dit betekent dat in totaal 89% van de ondervraagden ooit het doelwit is geweest van enige vorm van bedrog.

E-mail phishing is de meest gerapporteerde fraude, waarbij 33% van de respondenten erdoor is getroffen. Daarna volgen telefonische oplichting (32%) en fraude via WhatsApp (28%), wat de diversiteit aan methoden toont die cybercriminelen gebruiken om gebruikers te benadelen.

Deze werkelijkheid heeft ertoe geleid dat 88% van de ondervraagden ervoor kiest om hun gegevens online niet te delen uit veiligheidsredenen. De enquête toont ook aan dat de grootste zorgen van de gebruikers betrekking hebben op ongeautoriseerde toegang tot persoonlijke gegevens (55%), identiteitsdiefstal (50%) en online bankfraude (49%).