Spaanse regering onderzoekt vierdaagse en 32 urige werkweek

Spaanse regering onderzoekt vierdaagse en 32 urige werkweek
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Er is al vaker over gesproken binnen Europa en ook in Spanje: een dag minder werken om zo geen 40 urige maar een 32 urige werkweek te hebben. In Nieuw Zeeland hebben ze dit bij een bedrijf in de zomer van 2018 ingevoerd en gebleken is dat dit succesvol is, mits alle medewerkers meewerken en dezelfde inzet tonen. In Spanje is een bedrijf in Jaén in januari van dit jaar voor het eerst ook gestart  met een vierdaagse werkweek wat oo keen succes is gebleken. Nu onderzoekt de regering of dit mogelijk is voor heel Spanje.

Bij de laatste parlementsverkiezingen in Spanje had de partij Más País van Íñigo Errejón (ex Podemos) in het verkiezingsprogramma reeds de vierdaagse werkweek van 32 uur opgenomen, iets dat ook ten goede komt aan het milieu want er is minder verkeer en dus minder uitstoot. Daarnaast zou een 32 urige werkweek ook goed zijn voor de gezondheid omdat men meer tijd heeft om te sporten of te genieten van de vrije tijd.

De huidige werkweek in Spanje bestaat voor praktisch iedereen uit 40 uur maar ook Unidas-Podemos wil daar vanaf met een voorstel van een 34 urige werkweek, 2 uur meer dus dan het voorstel van Más País die een 32 urige werkweek wil voor alle Spanjaarden.

Uiteindelijk blijkt dat er binnen de Spaanse coalitieregering inmiddels ook gesproken wordt over een vierdaagse en 32 urige werkweek in heel Spanje, dat werd recent bevestigd door de vicepremier van Spanje en partijleider van Unidas-Podemos Pablo Iglesias.

Ook de minister van Werkgelegenheid Yolanda Díaz (Podemos) is een voorstander van een 32 urige werkweek en is van plan daar in het kader van een ‘sociaal dialoog’ met alle betrokken partijen over te praten. In de ogen van de minister zal een korte werkweek het genereren van werkgelegenheid bevorderen.

De PSOE-minister van Sociale Zekerheid José Luis Escrivá zegt echter dat er op dit moment geen ruimte is voor een vierdaagse en 32 urige werkweek. Spanje is volgens hem met de huidige productiviteits- en concurrentieniveaus niet het land om prioriteit te geven aan een kortere werkweek. Er is tijdens de laatste ministerraad op dinsdag ook niet gesproken over de verandering van de werkweek.