Waterstof Corridor H2Med tussen Barcelona en Marseille kost 2,5 miljard euro

Waterstof Corridor H2Med tussen Barcelona en Marseille kost 2,5 miljard euro
beeld: Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Op vrijdag zijn de premiers van Spanje, Frankrijk en Portugal in Alicante bijeengekomen om opnieuw te praten over de plannen van een onderzeese waterstof corridor tussen Barcelona in Spanje en Marseille in Frankrijk. Eind oktober werd al bekend dat de drie landen in plaats van de MidCat-gasleiding door de Pyreneeën hadden gekozen voor een onderwaterleiding voor waterstof. Bij de bijeenkomst in Alicante was ook de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aanwezig die toezegde de helft van de 2,5 miljard euro te bekostigen.

LEES HIER alles over de MidCat-pijpleiding die in Spanje praktisch klaar voor gebruik is, maar waar nu dus grotendeels geen gebruik meer van wordt gemaakt. De MidCat connectie gaat niet meer door, maar daarvoor in de plaats komt de ‘Green Energy Corridor’ die ook wel ‘BarMar’ genoemd wordt, maar officieel de naam ‘H2Med’ heeft gekregen. Het gaat om een waterstof corridor die gebruikt zal worden om waterstof van Spanje naar Frankrijk en de rest van de Europese Unie te brengen.

Op vrijdag kwamen de Spaanse premier Pedro Sánchez, de Portugese premier Antonio Costa en de Franse president Emmanuel Macron in Alicante bijeen om over de plannen voor ‘H2Med’ te praten. Daarbij was ook de Europese Commissie Ursula von der Leyen aanwezig die goed nieuws had, en een gevulde portemonnee. Als onderdeel van het RePowerUE-plan krijgt de ‘H2Med’ waterstof pijpleiding een EU-financiering van meer dan 1,25 miljard euro wat de helft is van de geschatte 2,5 miljard euro bouwkosten.

De Iberische verbinding zal Spanje en Portugal in staat stellen om producenten en exporteurs te worden en tegelijkertijd als toegangspoort te dienen voor andere leveranciers van een waterstof, brandstof die zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt en waarover niet weinig twijfel bestaat over de toekomstige levensvatbaarheid ervan.