Andalusië wil watertankers inzetten vanwege ernstig watertekort

Andalusië wil watertankers inzetten vanwege ernstig watertekort
beeld: AI-beeld / redactie
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Andalusië kampt met een extreem watertekort als gevolg van aanhoudende droogte. De regio overweegt nu het inzetten van watertankers om de bevolking van drinkwater te voorzien. Dit volgt het voorbeeld van Catalonië, dat al heeft aangekondigd tankers in te zetten om Barcelona van water te voorzien.

De schepen waaraan de regionale overheid van Andalusië denkt, hebben een capaciteit van 40.000 kubieke meter drinkwater of 100.000 kubieke meter ruw water. Dit ruwe water zou dan lokaal gezuiverd moeten worden. Het vervoer van deze schepen kost tot 10 miljoen euro per schip. Dit wordt betaald door lokale waterbedrijven, met steun van de centrale overheid.

De havens van Malaga en Algeciras zijn al klaar om deze tankers te ontvangen. De kustgebieden Costa del Sol en Campo de Gibraltar hebben de grootste watertekorten en zouden als eerste van deze schepen gebruikmaken. 

Andalusië hoopt het inzetten van deze dure watertankers te voorkomen door andere maatregelen uit een nieuw droogteplan. Dit plan omvat het boren van putten, betere waterzuivering, transport van gezuiverd rioolwater en het plaatsen van draagbare ontziltingsinstallaties. Deze maatregelen hangen af van regionale financiering van 71 miljoen euro.

De schepen die overwogen worden zijn ‘cisternes’, oftewel grote tanks die via de zee kunnen worden vervoerd. Barcelona zal in maart al tankers inzetten als er niet meer regen valt. Andalusië wil niet wachten tot reservoirs 16% capaciteit hebben, maar eerder ingrijpen afhankelijk van elk stroomgebied.

Het inzetten van deze dure cisternes is een noodsituatie. Andalusië heeft al drie opeenvolgende droogteplannen goedgekeurd sinds 2019. De bestaande plannen zijn al voor 95-85% uitgevoerd. Men hoopt dat de extra maatregelen in het nieuwe plan voldoende zijn om watertankers te voorkomen.

Andalusië volgt hiermee Catalonië, dat dus al heeft aangekondigd vanaf maart tankers in te zetten voor Barcelona. In 1995 zette Andalusië ook al tankers in om water van Huelva naar Cadiz te brengen. Het systeem is dus al eerder gebruikt tijdens droogte.

Droogte

Andalusië heeft een extreem watertekort als gevolg van aanhoudende droogte. De situatie is zo nijpend dat overwogen wordt dure watertankers in te zetten om steden van water te voorzien. Eerder goedgekeurde maatregelen waren kennelijk niet voldoende.

Om het inzetten van dure schepen te voorkomen, heeft Andalusië een nieuw droogteplan met additionele maatregelen zoals extra putten en betere zuivering. De 71 miljoen euro hiervoor moet komen van regionale financiering en centrale steun.

Het blijft onzeker of de nieuwe maatregelen voldoende zijn bij aanhoudende droogte. Als het extreem droog blijft, kan het nodig zijn de dure tankers in te zetten om steden van essentieel drinkwater te voorzien. Andalusië volgt hiermee het pad van Catalonië in deze watercrisis.