De droogte in Andalusië is ernstig, maar over een noodtoestand zoals in Catalonië wil de regionale overheid nog niet spreken. Vanwege de aanhoudende droogte en waterschaarste heeft het Comité voor Droogtebeheer wel vergaande maatregelen genomen om het waterverbruik in te perken.
De gebieden Campo de Gibraltar, Costa del Sol ‘Occidental’ (gemeenten Benahavís, Benalmádena, Casares, Estepona, Fuengirola, Manilva, Marbella, Ojén, Torremolinos y Mijas), Guadalhorce-Limonero (Málaga) en Axarquía-Viñuela (gemeenten Almáchar, Benamargosa, El Borge, Comares, Cútar, Iznate, Macharaviaya, Moclinejo, Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Totalán, Algarrobo, Torrox y Nerja) zijn het zwaarst getroffen. Daar mag het stedelijk waterverbruik 160 liter per persoon per dag niet overschrijden. Gemiddeld verbruikt iemand in Spanje 132 liter water per dag, dus 160 liter per dag zou voorlopig geen probleem hoeven te zijn.
In de gemeenten in het gereguleerde gebied rond Cuevas de Almanzora (Almería), dat kampt met ernstig watertekort, is het waterverbruik beperkt tot 200 liter per persoon per dag. Hetzelfde geldt voor de ongereguleerde gebieden in het stroomgebied van de Río Verde de Almuñécar (Jete, Otívar, Lentejí en Salobreña) in de provincie Granada.
In deze gemeenten is alleen het onderhoud in tuinen, openbare parken en golfbanen toegestaan met water dat ongeschikt is voor menselijke consumptie. Er is een maximale toewijzing van 200 kubieke meter per hectare per maand ingesteld. Privézwembaden voor eenpersoonshuishoudens mogen noch gevuld noch bijgevuld worden.
De maatregelen zijn nodig vanwege de ernstige waterschaarste in de regio. Het waterverbruik moet sterk omlaag om de watervoorziening veilig te stellen. De maximale toewijzing en het verbod op vullen van zwembaden moeten onnodig verbruik tegengaan.
Over het algemeen is de neerslag van oktober 2023 tot januari 2024 in Andalusië opnieuw lager dan het historisch gemiddelde. In veel gebieden is de neerslag ongeveer 30% van het gemiddelde, aldus de regionale overheid. Dit is het vijfde opeenvolgende jaar sinds 2018-2019 dat dit gebeurt. Dit leidt tot zeer lage aanvoer naar stuwmeren, zoals het Guadalhorce Limonero-stuwmeer.
De maatregelen kunnen grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de landbouw. Er moet een balans gevonden worden tussen het beschermen van watervoorraden en het in stand houden van economische activiteiten en werkgelegenheid. Compensatie van getroffen sectoren kan nodig zijn.