De afgelopen dagen nam het conflict tussen Israël en Palestina weer in alle hevigheid toe. Ondanks dat Israël op steeds minder internationale steun kan rekenen bij haar brutale invasie, lijkt het oorlogskabinet van Benjamin Netanyahu niet te wijken. Op 21 mei willen Spanje en een aantal andere Europese landen een krachtig signaal de wereld in sturen door de Palestijnse staat officieel te erkennen.
21 mei. Dat is volgens bronnen binnen de overheid de waarschijnlijkste datum waarop Spanje en een paar andere landen de Palestijnse staat zullen erkennen. Die dag vindt de laatste ministerraad plaats, 48 uur voordat de campagne voor de Europese parlementsverkiezingen op 9 juni wordt georganiseerd.
De Spaanse regering hoopt de erkenning te coördineren met een aantal andere landen. De eerste minister van Ierland bijvoorbeeld, Simon Harris, gaf al aan dat hij afgelopen maandag met Pedro Sánchez in gesprek ging.
“De formele erkenning van de Palestijnse staat is belangrijk als deel van de erkenning dat een oplossing tussen de twee staten de manier is om vrede en stabiliteit in de regio te bekomen. Beide zijn we enthousiast om snel vooruitgang te boeken op dat vlak, onze regeringen behouden dan ook nauw contact”, aldus Simon Harris
Ook de staatshoofden van Malta en Slovenië sluiten de rangen en willen op 21 mei overgaan tot de erkenning.
Pedro Sánchez heeft bij die beslissing de steun van de linkse partij Sumar. Sumar verdedigde onlangs nog de Spaanse studenten tegen de woordvoerder van de PP, Borja Sémper. De PP-woordvoerder betichtte de demonstranten op de Spaanse universiteiten er van Hamás te steunen.
De kwestie van de invasie van Gaza is zo al een centraal thema binnen de Spaanse politiek, en zal naar alle waarschijnlijkheid de hele Europese campagne beïnvloeden.