Spanje mag van geluk spreken dat het als land bij die landen behoort die altijd een plaats hebben in de finale, net zoals Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië. Was dat niet het geval, dan had het wel vaker kunnen voorkomen dat de vertegenwoordiging van het land niet verder zou komen dan de voorrondes, iets wat helaas ook vaker gebeurt met Nederland en België. Maar hoe vaak heeft Spanje deelgenomen en hoe vaak heeft het land gewonnen?
Spanje probeert in 2024 met het lied ‘Zorra’ van Nebulossa opnieuw een hoge of hoogste positie te bereiken tijdens het Eurovisie Songfestival. Of dat zal lukken is nog maar de vraag, maar het lied swingt, het lijkt erop dat het publiek de tekst uit volle borst meezingt. Zal Nebulossa in 2024 de voorgaande inzendingen overtreffen? Laten we eens kijken naar de afgelopen jaren en hoe vaak Spanje gewonnen heeft.
In 2023 deed Blanca Paloma mee met ‘EaEa’, een mix van folklore, Buleria (flamenco) en elektronische muziek waarmee ze ‘de vloek van Spaanse flamenco in het songfestival’ wilde doorbreken. Ze kwam echter niet verder dan de zeventiende plaats, wat geen goed resultaat is. Het jaar daarvoor in 2022 nam Spanje deel met het swingende lied ‘Slomo’ dat gezongen werd door de zangeres Chanel. Ze kwam echter niet verder dan de derde plaats, wat op zich al een hele verbetering is ten opzichte voorgaande jaren. Ze werd dan ook voor korte tijd een nationale heldin.
De geschiedenis van het Spaanse lied is nauw verbonden met het Eurovisie Songfestival. Spanje heeft sinds het debuut in 1961 onafgebroken deelgenomen aan het festival. Het land zou pas in 1968 winnen dankzij Massiel en haar ‘La la la’. Het is opmerkelijk dat de oorspronkelijk gekozen vertegenwoordiger van Spanje de bekende zanger Joan Manuel Serrat was, maar Televisión Española weigerde zijn wens om een deel van zijn lied in het Catalaans te zingen. Massiel, de andere sterzangeres van Serrat’s platenlabel, werd gevraagd om hem te vervangen.
De overwinning van de zangeres zorgde ervoor dat het land het volgende jaar de verantwoordelijkheid kreeg om de wedstrijd in Madrid te organiseren, waar Salomé de eerste plaats behaalde met het nummer ‘Vivo Cantando’. De overwinning moest ze echter delen met Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland omdat er een viervoudige gelijke stand was, de enige in de geschiedenis.
Sinds 1969 heeft Spanje de Europese zangwedstrijd niet meer gewonnen, hoewel het in de loop van de decennia wel enkele verdienstelijke posities heeft behaald. In 1971 behaalde Karina met ‘En un mundo nuevo’ en in 1973 behaalde Mocedades met ‘Eres tú’ de tweede plaats. In 1979 slaagde Betty Misiego erin om de tweede plaats te behalen met ‘Su canción’, en in 1995 lukte het Anabel Conde ook om de tweede palats te halen met ‘Vuelve conmigo’. Het podium werd ook bereikt met een derde plaats in 1985 dankzij ‘Lady lady’ van Bravo.
In 1970 behaalde Julio Iglesias met zijn nummer ‘Gwendolyne’ de vierde plaats in Luxemburg, een positie die pas in 1991 werd geëvenaard door een andere bekende naam, namelijk Sergio Dalma. Met zijn nummer ‘Bailar pegados’ slaagde de Catalaanse zanger erin om Spanje naar de hoogste posities te brengen. Een jaar eerder behaalde Azúcar Moreno de vijfde plaats met hun nummer ‘Bandido’.
Sinds de start van dit millennium hebben zes Spaanse inzendingen redelijk goede resultaten behaald op het Eurovisie Songfestival, namelijk David Civera met ‘Dile que la quiero’ (6), Rosa López met ‘Europe’s living a celebration’ (7) en Beth met ‘Dime’ (8). In de afgelopen tien jaar waren Chanel net ‘Slomo’ (3), Pastora Soler (10) in 2012 en Ruth Lorenzo (9) in 2014 de beste vertegenwoordigers van Spanje op het Eurovisie Songfestival.