De resultaten van de Europese verkiezingen hebben een verschuiving naar rechts in de politieke arena van Spanje laten zien. De rechtse partijen hebben een overwinning geboekt, terwijl de linkse partijen terrein hebben verloren. Dit weerspiegelt een bredere trend in Europa, waarbij de rechtse ideologieën steeds meer aanhang krijgen.
De Spaanse linkse partijen hebben een zware nederlaag geleden in deze Europese verkiezingen. Ze hebben aanzienlijk minder stemmen gekregen en zetels verloren in vergelijking met de vorige verkiezingen in 2019.
- De PSOE verloor meer dan 2 miljoen stemmen en 2,7% ten opzichte van 2019. Toch verloor de partij slechts één zetel, dankzij de lage opkomst en heeft de PSOE slechts 4% minder dan de PP aan stemmen gekregen.
- Podemos verloor 1,6 miljoen stemmen en 6,8% en verloor vier zetels met nu nog twee zetels over.
- Sumar behaalde slechts 4,7% van de stemmen en drie zetels.
- Ahora Repúblicas verloor 0,7% en bijna 400.000 stemmen. Het behield drie zetels, maar verloor de meerderheid in Baskenland aan de PNV.
Aan de andere kant hebben de rechtse partijen in Spanje goede resultaten geboekt. Ze behaalden samen 52% van de stemmen, een stijging van 9,5% ten opzichte van de linkse partijen.
- Partido Popular (PP) behaalde 34,2% van de stemmen, een stijging van 1,5 miljoen stemmen. Weliwaar won de PP de Europese verkiezingen, maar niet overweldigend.
- Vox groeide met 28,7% en won drie extra zetels, al blijft de partj klein in Spanje.
- De nieuwe extreemrechtse partij Se acabó la fiesta won drie zetels bij haar debuut.
De regionale partijen hebben ook terrein verloren in deze verkiezingen. Het Catalaanse Junts (van Puigdemont) verloor twee van haar drie zetels, terwijl Coalición por una Europa Solidaria (CEUS), waarin de Baskische Nationalistische Partij (PNV) zit, haar enige zetel behield.
De opkomst van rechts in Europa
De overwinning van de rechtse partijen in Spanje past in een bredere Europese trend. De drie rechtse fracties in het Europees Parlement – de Europese Volkspartij (EVP), de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) en Identiteit en Democratie (ID) – hebben samen 319 zetels gewonnen, oftewel 44% van het parlement.
Deze verschuiving naar rechts kan verstrekkende gevolgen hebben voor het beleid en de richting van de Europese Unie in de komende jaren. Enkele potentiële gevolgen zijn:
- Strengere immigratie- en asielpolitiek
- Minder samenwerking en integratie binnen de EU
- Meer nadruk op nationale soevereiniteit
- Minder aandacht voor klimaatverandering en duurzaamheid
Het is echter nog onduidelijk hoe deze verschuivingen precies zullen uitpakken, aangezien de rechtse partijen onderling verdeeld zijn over verschillende kwesties en in veel gevallen niet op dezelfde lijn zitten.