EK-2024: Spanje bereikt de finale na winst op Frankrijk

Beeld: @SEFutbol / X

Het Europees kampioenschap 2024 heeft zich ontpopt tot een van de meest opwindende voetbaltoernooien in de Spaanse geschiedenis. Een van de hoogtepunten was de halve finale tussen Spanje en Frankrijk, een wedstrijd die eindigde met een 2-1 overwinning voor Spanje. Met deze zege heeft Spanje zich verzekerd van een plek in de finale, waar ze het zullen opnemen tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Nederland en Engeland.

Spanje begon het toernooi in Groep B, waar ze het opnamen tegen Italië, Kroatië en Albanië. Het team blonk uit in de groepsfase met overtuigende overwinningen tegen alle drie de tegenstanders, waarmee ze hun dominantie in het toernooi onderstreepten. In de kwartfinales ontmoetten ze Duitsland. Spanje slaagde erin om met 2-1 te winnen, in een spannende wedstrijd tot de laatste minuut.

De halve finale tegen Frankrijk was een wedstrijd die veel voetbalanalisten en fans beschouwden als de ‘finale voor de finale’. Frankrijk begon sterk met een vroege voorsprong door een doelpunt van Muani in de 8e minuut. Het Franse team leek in de eerste helft de controle te hebben, maar Spanje gaf niet op. In de 21e minuut scoorde Yamal een schitterend doelpunt, gevolgd slechts 4 minuten later het doelpunt van Olmo, dat via een Franse verdediger het doel in ging.

De tweede helft was een toonbeeld van tactisch meesterschap van beide kanten, maar het was Spanje dat uiteindelijk de aanvallen van Frankrijk wist te weerstaan en zo de finale wist te bereiken.

Met hun overwinning op Frankrijk heeft Spanje voor de vijfde keer in de geschiedenis de finale van een Europees kampioenschap bereikt. De eerdere keren dat Spanje de finale bereikte waren in 1964, 1984, 2008 en 2012.

• 1964: Spanje won hun eerste Europese titel door de Sovjet-Unie met 2-1 te verslaan. Dit toernooi werd ook in Spanje gehouden, wat de overwinning nog specialer maakte voor de thuisfans.
  • 1984: Spanje bereikte de finale, maar verloor met 2-0 van Frankrijk, mede door een iconische vrije trap van Michel Platini.
  • 2008: Spanje beleefde een wedergeboorte op het internationale toneel door Duitsland met 1-0 te verslaan in de finale, dankzij een doelpunt van Fernando Torres.
  • 2012: Spanje vestigde hun dominantie in het wereldvoetbal door Italië met 4-0 te verslaan in de finale, de grootste overwinning ooit in een EK-finale.

Nu Spanje zich heeft geplaatst voor de finale van het EK 2024, richten de ogen van de wereld zich op de andere halve finale tussen Nederland en Engeland. Beide teams hebben een indrukwekkend toernooi achter de rug, en de winnaar van deze wedstrijd zal het opnemen tegen Spanje in wat beloofd een epische finale te worden.