Als je deze zomer in Spanje bent en graag contant betaalt, let dan op je portemonnee als je een vreemd eurobiljet terug krijgt. Het gaat in dit geval niet om vals geld, maar ook geen officieel geld. Het gaat om een eurobiljet van 0 (nul) euro met op de achterkant ook een afdruk van de Sagrada Familia in Barcelona. Maar wat is dit voor een eurobiljet en waar komt dit vandaan?
Er is een biljet van nul euro, maar het is niet officieel erkend door de Europese Centrale Bank (ECB). Het idee komt uit Kiel, een havenstad in Noord-Duitsland, die het biljet als toeristisch aandenken introduceerde. De eerste oplage bedroeg 5.000 stuks en vanwege het grote succes zijn er meer van deze niet-officiële nul eurobiljetten gedrukt.
Op de voorzijde van het biljet is het Duitse oorlogsschip Gorch Fock II afgebeeld, wat symbool staat voor de stad Kiel. De achterkant toont diverse Europese monumenten zoals de Eiffeltoren, de Sagrada Familia, het Colosseum, de Brandenburger Tor, de Toren van Belem, Manneken Pis, een stukje van de Mona Lisa en de Europese Unie vlag.
Ondanks dat het biljet geen daadwerkelijke waarde vertegenwoordigt en je er niks mee kunt aanschaffen, is de prijs voor het verkrijgen van het originele design 3,50 euro, zoals aangegeven op de toeristische website van Kiel, en het is HIER te koop. Het is belangrijk te benadrukken dat dit nul eurobiljet vooral een verzamelaarsitem is dat in populariteit blijft stijgen.
Naast het eerder genoemde nul eurobiljet met op de voorzijde het Duitse oorlogsschip, is er nog een biljet van nul euro met op de voorzijde een afbeelding van de Kieler Woche, een feestweek in de Duitse stad. Ook in dit geval staan op de achterkant naast de Sagrada Familia ook de overige Europese monumenten afgedrukt. Dit eurobiljet heeft een prijs van 4 euro en is HIER te koop. Je kunt ook DIT eurobiljet kopen voor 3,50 of DEZE voor 2,50 euro.
“Alleen echte eurobiljetten zijn erkend door de Europese Centrale Bank (ECB). Het maken van het ‘souvenir’ nul eurobiljet wordt niet door de ECB gereguleerd of goedgekeurd,” stellen ze vanuit de monetaire autoriteit. “Wanneer deze biljetten geproduceerd worden door fabrikanten, dienen zij zich te houden aan de ECB-reproductieregels zoals omschreven in de Beslissing ECB/2013/10, zodat deze biljetten niet verward kunnen worden met authentieke.”