Een van de beste bieren ter wereld komt volgens experts uit Aragón

Een van de beste bieren ter wereld komt volgens experts uit Aragón
Beeld: ambar / web

Een van de beste bieren ter wereld komt volgens experts uit Aragón

In Spanje is bier meer dan een kwestie van drinken; het vormt een belangrijk element van de cultuur en gastronomie. Het wordt vaak genuttigd in gezelschap, of het nu gaat om een tapa op een terras of als verfrissing tijdens een maaltijd met vrienden. Een opvallende prestatie binnen deze sector is de onderscheiding van het Spaanse bier Ambar Especial uit Aragón als een van de beste bieren ter wereld tijdens de World Beer Challenge 2024.

De Spaanse biersector heeft in recente jaren een significante groei gekend. Met een consumptie van 56 liter per capita in 2024, is het evident dat bier een fundamenteel aspect van de Spaanse cultuur vormt. Vier toonaangevende bedrijven, namelijk Heineken, Mahou-San Miguel, Hijos de Rivera en de Damm-groep, zijn goed voor 95% van de bierverkoop in Spanje. Naast deze grote spelers bestaan er echter ook veel kleine en middelgrote brouwerijen die unieke en innovatieve bieren produceren.

De populariteit van ambachtelijk bier is de laatste jaren explosief gestegen. Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in lokale en unieke bieren, wat heeft geleid tot een bloeiende ambachtelijke bierbeweging. Deze beweging heeft niet alleen geleid tot de oprichting van nieuwe brouwerijen, maar ook tot de ontwikkeling van nieuwe smaken en stijlen.

Ambar Especial is een van de meest iconische bieren uit Spanje en heeft recentelijk de prestigieuze titel als een van de beste bieren ter wereld gewonnen tijdens de World Beer Challenge 2024. Deze erkenning is een bewijs van de hoge kwaliteit en vakmanschap dat in dit bier is gestoken.

Ambar is in 1900 opgericht door vrienden die gebruik wilden maken van de overvloed aan gerst in Aragón. De brouwerij is inmiddels een van de meest gewaardeerde in Spanje, met bieren die de unieke kenmerken van de regio weerspiegelen. Hun rijke geschiedenis heeft bijgedragen aan het verfijnen van recepten en technieken, resulterend in bieren van hoge kwaliteit.

Het productieproces van Ambar Especial is bijzonder en bevordert de uitstekende smaak. De brouwerij gebruikt versgemalen hop, wat de aroma’s behoudt en de bitterheid en frisheid verlengt. Bovendien wordt het bier langzaam vergist en gerijpt, wat een perfect evenwicht in lichaam en aroma oplevert.

Ambar Especial is een amberkleurige pilsner met een gemiddelde geroosterde smaak en 5,2% alcohol. Het heeft een zoete smaak die de hopbitterheid balanceert, dankzij geselecteerde gerst en geroosterde granen die bijdragen aan de unieke smaken.

Ambar Especial is niet voor het eerst bekroond als beste bier ter wereld. In 2016, 2017, 2019, 2022 en 2023 won het een gouden medaille op de World Beer Challenge en werd het in Spanje als het beste bier in zijn categorie erkend tijdens de World Beer Award 2016. Deze voortdurende erkenning benadrukt de kwaliteit van Ambar-bieren.