Historisch hoog aantal erfenissen-weigeraars in Spanje in 2021 verwacht

Historisch hoog aantal erfenissen-weigeraars in Spanje in 2021 verwacht
beeld: Freepik
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Volgens de statistieken zullen er in 2021 nog nooit zoveel zogenaamde erfenissen-weigeraars geweest zijn dan in andere jaren. De Algemene Raad van Notarissen spreekt over circa 55.000 personen die geen erfenis willen aanvaarden en deze om verschillende redenen afwijzen. Er zijn echter nog geen definitieve cijfers bekend gemaakt maar als de tendens van het eerste halfjaar zich ook in het tweede halfjaar van 2021 heeft doorgezet dan wordt gesproken over een historisch hoog aantal.

Gedurende de eerste zes maanden van het afgelopen jaar (2021) waren er 182.271 erfenissen die door de notarissen afgehandeld moesten worden. In 28.075 van de gevallen werd de erfenis afgewezen door de erfgenamen, dat is 15,2%. Dat is een hoog aantal wat ervoor kan zorgen dat het totaal aantal erfenissen-weigeraars in 2021 kan oplopen tot 55.000 of meer. Dat zou dan het hoogste aantal ooit zijn en meer dan de 47.421 geweigerde erfenissen in 2019, het hoogste aantal tot nu toe. 

Het percentage erfenissen-weigeraars was in 2012 nog 8,5% maar dat was in 2020 al gestegen naar 14,9%. Dat percentage zal naar alle waarschijnlijkheid in 2021 hoger zijn maar de definitieve cijfers zijn nog niet bekend gemaakt door de Consejo General del Notariado. Men verwacht ook een record aantal testamenten dit jaar wat meer dan 735.000 zal zijn als men kijkt naar de 368.042 testamenten in het eerste halfjaar van 2021.

Maar waarom weigert iemand een erfenis in Spanje? Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken zoals geen familieband of goede relatie met de overledene, omdat een erfenis meer passiva dan activa heeft of de angst voor mogelijke schulden na het accepteren van een erfenis. 

Wat ook een belangrijk argument is zijn de hoge kosten die gepaard gaan met een erfenis zoals de belastingen (impuestos) en successierechten (sucesiones) of vermogenswinsten op onroerend goed (plusvalías municipales) etc. Dit gebeurt meestal in het geval van een erfenis waarbij sprake is van een onroerend goed zoals een woning maar geen geld. Daardoor beschikken erfgenamen over weinig tot geen liquiditeit om de kosten binnen zes maanden na overlijden te betalen.

Met name de successierechten is een onderwerp in Spanje want deze zijn niet overal gelijk in de Spaanse regio’s en variëren tussen de 7,6% en 34%. De hoogste successierechten zijn te vinden in de regio’s Asturië, Castilië en León en de Valencia regio. In Galicië, Cantabrië, Andalusië en Madrid gelden de laagste successierechten met 99% korting voor directe familieleden.

Deze hoge successierechten resulteert dan ook in hoge weigeringspercentages in het eerste halfjaar van 2021 zoals 24,1% in Asturië, 22% op de Balearen, 21,2% in La Rioja en 20,9% in Andalusië.