Het lentelandschap van Sevilla zou niet compleet zijn zonder de karakteristieke geur van sinaasappelbloesem die de stad doordringt dankzij de bijna 50.000 sinaasappelbomen verspreid over straten en parken, wat een kwart van de stedelijke begroeiing vormt. De inzameling van deze vruchten, die niet geschikt zijn voor directe consumptie vanwege hun extreme zuurgraad en constante blootstelling aan vervuiling, is een grote uitdaging voor de gemeente Sevilla.
De stad verwacht dit jaar ongeveer drie miljoen kilo stadssinaasappels in te zamelen, exclusief historische parken of particuliere gebieden. Het belooft een vruchtbaar jaar te worden, met ongeveer 70 kilo sinaasappels per boom. De gemeente Sevilla heeft dit jaar een budget van meer dan 190.000 euro uitgetrokken voor de inzameling van de sinaasappels, het dubbele van vorig jaar.
Een groot deel van de oogst gaat naar distilleerderijen, zoals Bordas Chinchurreta, die essentiële oliën en geuren produceren. De vruchten worden ook gebruikt voor de productie van meststoffen, als veevoer voor geiten en, sinds 2020, voor de opwekking van biogas, een energie die wordt verkregen uit het sap, in de afvalwater zuiveringsinstallatie (EDAR) Copero, beheerd door Emasesa.
Biogas
In 2020 lanceerden de gemeentelijke onderneming Emasesa en de gemeente Sevilla een proefproject om stadssinaasappels te gebruiken voor de productie van biogas en de opwekking van elektriciteit. Maar hoe doen ze dat? Ze persen de sinaasappels op industriële wijze en verteren het sap om methaan te produceren (digestie). Elke 1000 kilo sinaasappels levert ongeveer 500 liter sap en 500 kilo schillen op. Elke 1000 kilo sinaasappels produceert 50 kWh aan elektriciteit, wat overeenkomt met het verbruik van 5 huishoudens op één dag.
Volgens deze gegevens zou de energie die overeenkomt met meer dan 20.000 huishoudens op één dag kunnen worden opgewekt uit de 4.000 ton sinaasappels die jaarlijks in Sevilla worden geproduceerd. Hieraan moeten nog de cijfers van andere gemeenten of andere, niet-geregistreerde gebieden van de stad worden toegevoegd.
Het biogas dat wordt geproduceerd door de resten van sinaasappels en ander organisch afval, wordt niet alleen gebruikt voor de energievoorziening van de zuiveringsinstallaties zelf, maar kan ook als brandstof dienen voor voertuigen. De gemeente Sevilla is een proefproject gestart waarbij acht stadsbussen op biogas rijden. Deze duurzame bussen stoten aanzienlijk minder schadelijke emissies uit dan conventionele dieselbussen en dragen bij aan de vermindering van de CO2-voetafdruk van de stad.