Hemelvaartsdag is geen nationale feestdag in Spanje

Hemelvaartsdag is geen nationale feestdag in Spanje
beeld: Archieffoto
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – Vreemd genoeg wordt Hemelvaartsdag in veel katholieke landen als feestdag gezien en heeft men een vrije werkdag maar in Spanje is dat laatste niet het geval. Datzelfde geldt ook voor pinksteren wat in het overgrote deel van Spanje officieel geen vrije dag (pinkstermaandag) of feestdag is. Hemelvaart wordt in Nederland gevierd op donderdag 13 mei (2021) terwijl pinksteren op zondag 23 en maandag 24 mei (2021) gevierd wordt.

Hoe katholiek Spanje dan ook mag zijn en hoe heftig het Pasen tijdens de Semana Santa dan ook gevierd mag worden, Hemelvaartsdag (Día de la Ascensión) en Pinksteren (Pentecostés) genieten bij de gemiddelde Spanjaard niet zoveel interesse (op uitzonderingen en regio’s na dan). Deze twee feesten binnen het christendom zijn namelijk geen vrije werkdagen in Spanje en dus zal het overgrote deel van de inwoners van Spanje deze feesten niet zo snel vieren. De vraag is alleen, waarom niet?

Een direct antwoord is moeilijk te achterhalen maar men beweert dat de hemelvaart van Christus een veel mindere theologische betekenis heeft dan die van bijvoorbeeld María. In veel katholieke kerken in Spanje is de verering van María beduidend sterker dan die van Christus. Voor het roomse Spanje met een vol heiligenkalender zijn de Hemelvaartsdag en Pinksteren, ofwel de uitzending van de apostelen, kleinere herdenkingsmomenten.

Hemelvaartsdag, de dag dat Jezus Christus is opgevaren naar God, zijn vader in de hemel valt altijd op een donderdag, precies tien dagen vóór pinksteren en 39 dagen na zijn opstanding uit de dood, Pasen dus.

15 augustus

Spanje viert echter wel op 15 augustus de Asunción de Maria of Asunción de la Virgen, de Maria-Terhemelopneming of Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Dit is een katholieke feestdag waarop de opneming van Maria in de hemel “met lichaam en ziel” wordt herdacht.

Dit is voor de Spanjaarden weliswaar een vrije werkdag maar omdat deze dag vaak in de vakantieperiode valt van de Spanjaarden wordt deze dag niet gezien als vrije werkdag (voor diegene die dan normaal gesproken wel moeten werken uiteraard wel).

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart wordt in Nederland niet gevierd maar in België en Luxemburg is het een officiële feest- en vrije werkdag. Het bisdom Antwerpen viert sinds 1913 Moederdag op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) wordt gevierd. Dat geldt dus alleen voor Antwerpen en niet heel België.

En pinksteren dan?

De eerste Pinksterdag valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en de zevende zondag of negenenveertigste dag na Pasen. Op die dag wordt het neerdalen van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de christelijke kerk herdacht … maar niet in het overgrote deel van Spanje.

Pinksteren, Pentecostés of Segunda Pascua (of Pascua Granada) wordt in Spanje niet gezien als een feestdag op pinksterzondag en niet als een feest- en vrije werkdag op pinkstermaandag. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals Barcelona en diverse andere gemeenten zoals L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Mataró en Santa Coloma de Gramenet in Catalonië en Getafe (Madrid) waar pinkstermaandag wel een vrije werkdag is.

Verder zijn er festiviteiten in:

  • Almonte (Huelva, Andalusië) – Virgen del Rocío (inclusief de bedevaart Romería del Rocío)
  • Atienza (Castilla-La Mancha) – Fiesta de La Caballada
  • Santander (Cantabrië) – Fiesta de la Virgen del Mar
  • Zamora (Castilië en León) – Festividad de la Hiniesta
  • Ciudad Real (Castilla-La Mancha) – Romería de Santa María de Alarcos
  • Dos Torres (Córdoba, Andalusië) – Festividad de Nuestra Señora de Guía