Op slechts 21-jarige leeftijd heeft Daniel Plana, een gepassioneerde visser, een onvergetelijke dag beleefd die hij zijn hele leven zal blijven herinneren. De gebeurtenis vond plaats bij het Mequinenza-stuwmeer, gelegen in de provincie Zaragoza. Hier wist hij een indrukwekkend grote meerval te vangen. Het was een ervaring om nooit te vergeten voor deze jonge visliefhebber.
De jonge visser wist een meerval (Spaans: siluro) van maar liefst 110 kilo en een lengte van 2,5 meter uit het water te halen. Het was het een epische strijd van meer dan 20 minuten om deze gigantische meerval uit het water te krijgen. De kracht en vastberadenheid van zowel de meerval als de visser werden op de proef gesteld tijdens deze intense confrontatie.
Ebro en meerval
De Ebro is een van de belangrijkste rivieren van Spanje en stroomt van de Cantabrische bergen naar de Middellandse Zee. Met een lengte van bijna 930 km is het de op een na langste rivier van Spanje. De Ebro is een belangrijke bron van water voor irrigatie en drinkwater voor miljoenen mensen in de regio’s waar de rivier doorheen stroomt.
De meerval, ook bekend als de ‘basurero’ (vuilnisbak) van de meren en “siluro” in het Spaans, is een invasieve vissoort afkomstig uit het stroomgebied van de Donau in Duitsland. Deze roofvis werd in de jaren zeventig geïntroduceerd in Spaanse rivieren en heeft zich sindsdien wijd verspreid.
De meerval is een imposante verschijning met een langwerpig, slank lichaam, grote kaken met scherpe tanden en een opgezwollen onderkaak. Het is een zeer grote vis die een lengte kan bereiken van meer dan 5 meter en een gewicht van meer dan 300 kg. De meerval kan meer dan 80 jaar oud worden.
De meerval wordt beschouwd als een invasieve soort in Spanje en andere Europese landen waar hij is geïntroduceerd. Deze soort kan de inheemse biodiversiteit ernstig verstoren door het eten van andere vissoorten en het verstoren van het ecologisch evenwicht. De meerval heeft weinig natuurlijke vijanden en kan zich snel voortplanten, waardoor het moeilijk is om zijn populatie onder controle te houden.
Ondanks de controverses rond de meerval, is het vangen van deze vis een populaire sport onder sportvissers. De meerval is een geduchte tegenstander vanwege zijn enorme formaat en kracht. Vissers gebruiken vaak bedorven vlees, varkenslever en vogeldarmkanalen als aas om deze ‘vuilnisbak’ te lokken. De vangst van een meerval wordt vaak gezien als een prestatie en een uitdaging voor ervaren vissers. Detail is dat de meerval na vangst, het maken van foto’s en video’s weer wordt vrijgelaten, vreemd als je bedenkt dat het om een invasieve soort gaat.