Delen van Spanje krijgen de komende dagen veel regen, hagel- en onweersbuien

Delen van Spanje krijgen de komende dagen veel regen, hagel- en onweersbuien
Beeld: meteored / web

Delen van Spanje krijgen de komende dagen veel regen, hagel- en onweersbuien

De komende dagen zal een Atlantische trog zich over het Spaanse vasteland en de Balearen bewegen, hetgeen zal resulteren in intensieve onweersbuien en een gematigder klimaat. Weerkaarten suggereren dat de vorming van een geïsoleerd lagedrukgebied (DANA) in de Middellandse Zee mogelijk is. Voor veel regio’s in Spanje zal de regen een aangename afwisseling zijn na de hoge temperaturen die de afgelopen periode zijn waargenomen.

De afgelopen dagen heeft een aanzienlijk deel van Spanje de gebruikelijke zomerse hoge temperaturen ervaren. In bepaalde regio’s, zoals de Cantabrische kust, werden temperaturen boven de 40 graden genoteerd, wat niet normaal is voor het groene Spanje. Deze hittegolf wordt gekenmerkt door tropische nachten die zich over vrijwel het gehele vasteland verspreiden, zelfs in gebieden waar dit normaal gesproken zeldzaam is.

Het einde van de huidige hittegolf lijkt in zicht. Een Atlantische trog (Spaans: vaguada atlántica) nadert het Spaanse vasteland, wat waarschijnlijk zal resulteren in een verandering van het weer. Deze trog zal niet alleen leiden tot lagere temperaturen, maar ook tot een toename van de zogenaamde atmosferische instabiliteit wat kan zorgen voor regen, hagel- en onweersbuien. 

(Uitleg: Een trog is een langgerekt gebied met lage luchtdruk en een uitloper van een lagedrukgebied. Buien treden op als de lucht in de trog opstijgt. Doordat de stijgende lucht afkoelt, zal er bij voldoende vochtigheid wolkenvorming optreden met mogelijke neerslag.)

Naarmate de trog dichterbij komt, zal de atmosferische instabiliteit toenemen. Dit leidt tot onweersbuien, voornamelijk in het noorden en centrum van het land. Het lijkt erop dat de Middellandse Zeekust (behalve het binnenland) en het zuiden van het land nauwelijks of geen neerslag zullen ervaren, waar regen voorlopig nog niet te verwachten is.

Op maandag zal de Atlantische stroom vanuit het westen Spanje bereiken, wat gunstige voorwaarden schept voor de ontwikkeling van buien en onweer in het centrum en de noordelijke regio’s van het land. Vanaf het middaguur neemt de bewolking toe, met uiteindelijk de vorming van wolken in het noorden, zuiden en oosten van Castilla y León, La Rioja, Teruel, het Cantabrische gebergte en de Pyreneeën, waar af en toe sterke hagel kan voorkomen.

Op dinsdagochtend neemt de bewolking in het noordoosten en noorden toe, wat resulteert in aanhoudende zeer zware neerslag in Aragón, het binnenland van Catalonië, het binnenland van de Valencia regio, net zoals in de noordelijke en oostelijke delen van Castilla y León, La Rioja, Navarra en het Cantabrisch Gebergte. Dit kan ook invloed hebben op andere regio’s in het midden en oosten van het land.

Ga naar de inhoud