Speciaal militair team test in Zaragoza haar hondenbrigade voor de zoektocht naar mensen

Speciaal militair team test in Zaragoza haar hondenbrigade voor de zoektocht naar mensen
Beeld: Unidad Militar de Emergencias / Flickr

Speciaal militair team test in Zaragoza haar hondenbrigade voor de zoektocht naar mensen

In Zaragoza testte de Unidad Militar de Emergencias (de militaire unit voor noodgevallen) afgelopen vrijdag een speciale brigade. Het ging om de hondenbrigade (equipo canino). Die werd ingeschakeld bij de afbraak van een groot stadium om op zoek te gaan naar mensen die onder het puin liggen.

De afbraakwerken van het grote stadium Gol Sur in Zaragoza vormden het gedroomde scenario voor een simulacrum. De Militaire Unit voor Noodgevallen maakte van de werken gebruik om hun scenario voor rampen te oefenen. Meer bepaald waren het de honden van het team die op de proef werden gesteld. Zij moeten op zoek gaan naar levende of dode mensen die na een ramp onder het puin beland zijn.

Het puin van het afgebroken stadium vormde daarvoor de ideale oefenruimte. Met een beetje verbeelding lijkt het namelijk net een site vlak na een zware aardbeving. Men heeft bijvoorbeeld nog lang niet al het puin geruimd en een deel van het gebouw staat nog recht.

De honden werden vanaf 10 u ’s ochtends aan verschillende proeven onderworpen. Eerst werd bijvoorbeeld een figurant tussen het puin verstopt en moesten de honden die persoon vinden. Ook werd een hond ingeschakeld die gespecialiseerd is in het opsporen van menselijke resten. Hierbij wordt een speciale geur aan een speeltje verbonden, opdat de honden de zoektocht als een spel gaan zien en van hun werk genieten.

De brigade bestaat in totaal uit zes mensen en negen honden. Zes van die honden zijn Mechelse herders en één is een Labrador puppy. De meest ervaren hond, Arthur, werd ingeschakeld om de figurant te vinden. Veel van de honden van het team werden eerder al op missie gestuurd naar rampen in landen als Nepal, Marokko en Turkije.