40-jarige Belg stapt op de fiets om zijn ouders in Murcia te bezoeken

40-jarige Belg stapt op de fiets om zijn ouders in Murcia te bezoeken
Beeld: Leeroy Peeters / ingezonden

40-jarige Belg stapt op de fiets om zijn ouders in Murcia te bezoeken

Het was een ambitieus plan, maar het is de 40-jarige Leeroy Peeters gelukt om de uitdaging te voltooien door op de fiets vanuit Berlaar in België naar Los Alcazares in Murcia in Spanje te rijden om daar zijn ouders op te zoeken. Met zijn tent en slaapzak en benodigde spullen voor- en achter op de fiets vertrok Leeroy om aan zijn 2370 kilometer lange solo-reis te beginnen.

Veel lezers zullen zich afvragen waarom Leeroy niet in het vliegtuig stapte om naar Murcia af te reizen, maar dat is voor deze avontuurlijke en actieve Belg te makkelijk. Tijdens eerdere bezoeken aan Murcia huurde hij daar altijd een fiets om mooie routes te rijden, maar die zaak is gesloten. Daarom bedacht Leeroy dat hij wel met zijn eigen fiets naar Murcia kon rijden, en zo gezegd, zo gedaan.

Op woensdag 17 juli 2024 stapte Leeroy op zijn fiets in Berlaar in België om aan zijn ruim 2370 kilometer lange fietsreis te beginnen. De eerste stop was in Parijs waar hij nog nooit geweest was waar hij onder andere het graf van Vincent van Gogh bezocht, maar het graf van de Franse wielrenner Poulidor.

Na een lange tocht door Frankrijk kwam Leeroy eindelijk aan bij de Pyreneeën, de bergketen die Frankrijk van Spanje scheidt. Hij nam daar twee bergpassen, Col d’Aubisque en Col du Pourtalet, die hij van de wielerwedstrijden kende. Dat was een hele klim door bergachtig gebied aan de Franse en Spaanse kant van de Pyreneeën.

Uiteindelijk kwam Leeroy op zijn fiets Spanje binnen in de provincie Huesca, bij het skigebied Formigal en de Valle de Tena. Daarna vervolgde hij zijn lange weg naar Alcoy in de provincie Alicante om daarna uiteindelijk te eindigen bij de vakantiewoning van zijn ouders in Los Alcazares in Murcia.

Zijn rit was voorbij en hij geniet nu rustig van zijn verblijf in Spanje. De solo-rit duurde drie weken, waarbij Leeroy gemiddeld tussen de 120 en 130 kilometer per dag fietste. Dat is heel wat, want zelf zegt hij dat hij eigenlijk ongetraind op pad ging. Hij reed wel vaker lange routes, maar nooit dagen achter elkaar.

En dan kamperen. Leeroy zelf zegt dat hij helemaal niet van kamperen houdt, maar toch besloot hij alle nachten in zijn tentje te slapen, vroeg naar bed om tussen 6 en 7 uur de volgende dag weer verder te fietsen. Slechts een keer heeft hij tijdens een onweersbui in een hotel geslapen, terwijl hij tijdens zijn drie weken durende reis slechts twee rustdagen nam.