MADRID – Nederland heeft voor heel Spanje inclusief alle eilanden een oranje reisadvies gegeven wat in feite betekent dat vakantiereizen worden afgeraden. België is nog een stapje verder gegaan en heeft op de provincie Tenerife na heel Spanje een rood reisadvies gegeven wat betekent dat vakantiereizen niet zijn toegestaan. Logischerwijze is dat de nekslag voor het toerisme en ook voor de Nederlandse en Belgische ondernemers in Spanje.
Op 25 augustus publiceerde Nederland het oranje reisadvies voor heel Spanje inclusief alle eilanden. Nog geen twee dagen daarna op 27 augustus werd op Avaaz een petitie gestart met als titel: Heel Spanje code oranje. De nekslag voor Nederlandse ondernemers in Andalusië. Steun ons!
Er wordt om handtekeningen gevraagd waarbij het streven 5.000 handtekeningen is om deze daarna aan de Nederlandse Ambassadeur in Spanje aan te bieden. Als toeristische sector in Andalusië (en eigenlijk ook de rest van Spanje) zijn veel kleinschalige Nederlandse ondernemers zwaar getroffen door de berichten en besluiten uit Nederland.
Natuurlijk ontkennen de ondernemers niet dat er Covid-19 heerst in Spanje, maar ze zijn het er niet mee eens dat heel Spanje dezelfde “code” krijgt. In Andalusië is het veiliger dan in Nederland, aldus de ondernemers. Zeker als je Amsterdam of Rotterdam vergelijkt met de binnenlanden van Andalusië. Waarom mogen mensen dan wel naar dit soort steden en niet naar Andalusië?
LEESTIP: Wat gebeurt er nu na een Nederlands oranje reisadvies voor Spanje?
Veel Nederlandse ondernemers zijn afhankelijk van de Nederlandse toeristen en dreigen ten onder te gaan. Als dit soort beslissingen terecht zijn, moeten de ondernemers zich er natuurlijk bij neerleggen, maar als hardwerkende ondernemers vinden zij het onterecht dat de ondernemingen kapot gemaakt worden doordat heel Spanje als één groot Covid-19 risicogebied wordt beschouwd.
België
België heeft op 4 september heel Spanje op de provincie Tenerife na een rood reisadvies gegeven wat betekent dat vakantiereizen niet zijn toegestaan en deze voor ‘oranje’ Tenerife worden afgeraden. Ook de Belgische ondernemers in Spanje zijn daar de dupe van en zien hoe de beslissingen in België voor veel ellende zorgen terwijl dat overbodig is.
Veel ondernemers moeten genoodzaakt sluiten, anderen verliezen (veel van) hun inkomsten. De hele toeristische sector wordt getroffen hierdoor. Ook vele reizigers die hun welverdiende vakantie in het water zien vallen moeten genoegen nemen met alweer een voucher en extra kosten. 2de verblijvers kunnen niet naar hun huisje omdat ze niet verzekerd zijn door Mutas. Reizigers die wel kunnen vliegen via bv Ryanair moeten nadien in quarantaine en dat wil hun werkgever niet. Zij kunnen hun vlucht niet cancelen zonder kosten. En buiten dit financieel leed is er ook veel psychisch lijden.
Daarom is er contact gezocht met een advocaat in België die voor gerechtigheid en eventueel compensatie wil pleiten bij de Raad Van State in kort geding.
Dus, wie gedupeerde is (als reiziger, als Belgisch ondernemer in Spanje, etc.) en mee wil vechten kan een mail sturen naar katia@loslujos.es met jouw naam, bedrijf en eventueel een korte uitleg. Katia verzamelt de gegevens en maakt een e-mailgroep zodat zij later alles kan doorgeven aan de advocaat@christelle_live-nl
LEESTIP: Wat gebeurt er nu na een Belgisch rood reisadvies voor Spanje?
Petitie
Verder is er op Petities.com ook een petitie gestart onder de naam: Spanje is niet rood. Ook daar kun je een handtekening plaatsen tegen het beleid wat betreft het Belgische rode reisadvies. Er zijn al meer dan 5.000 handtekeningen geplaatst
Op Facebook is ook een Belgische groep gestart onder de noemer: Niet akkoord met Spanje ROOD. Het aantal leden is inmiddels gegroeid naar meer dan 17.000 en in de groep kun je niet alleen je ongenoegen uiten maar ook informatie delen over alles wat met dit onderwerp te maken heeft.