Amazon ontslaat buitenproportioneel werknemer die 4 mondmaskers meeneemt

Amazon ontslaat buitenproportioneel werknemer die 4 mondmaskers meeneemt
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

OVIEDO – Een rechter in Oviedo verklaarde het ontslag van een werknemer van het bedrijf Amazon in Asturië onwettig. De werknemer werd gefilmd terwijl hij maskers nam om zich te beschermen op de werkvloer.

Een nieuw rapport werpt twijfels op over de omstandigheden op de werkvloer bij multinational Amazon in Spanje. Het bedrijf ontsloeg één van zijn werknemers in een logistiek centrum in Asturië omdat die vier maskers meenam tijdens de eerste corona-golf in 2020. De man nam de masker bovendien mee om zich te beschermen tijdens zijn werkdag.

De feiten vonden plaats op 29 Maart 2020, slechts twee weken nadat de noodtoestand werd uitgeroepen in Spanje. Amazon filmde op dat moment de werknemer van een dochterbedrijf die herstellingen uitvoerde in een centrum in Siero. De man ging een magazijn binnen en nam daar vier mondmaskers. Hij schreef bovendien op dat hij de maskers meenam, en legde ze in zijn kluisje om de volgende dagen te gebruiken.

Toen hij de volgende dag terug op het werk kwam, trof hij een ontslagbrief aan omwille van gedragsredenen. Amazon gaf de beelden door aan het dochterbedrijf en eiste dat de werknemer op straat zou worden gezet. “Gezien de bewijslast, heeft ons bedrijf beslist dat dit voorval een diefstal is die plaatsvond dankzij het vertrouwen dat de klant (Amazon) in haar werknemers heeft wanneer ze onderhoudswerken uitvoeren”, verklaarde het dochterbedrijf zich in de ontslagbrief.

Het ontslag gebeurde op staande voet. De advocaat van de werknemer, Daniel Garcia Valdés, spande een zaak aan tegen de bedrijven, maar Amazon weerhield zich volledig uit het proces. Uiteindelijk was het pas later in Oviedo dat een rechter besliste dat de maatregel buiten proportie was, en dat de werknemer zelfs niet de kans kreeg zich te verdedigen. 

De werknemer verkoos om terug te keren naar zijn post, maar het bedrijf verkoos een schadevergoeding boven zijn terugkeer. Omdat de man slechts 6 maanden in dienst was, kwamen ze er met 1.050 euro goedkoop vanaf.