Aantal alleenwonenden in Spanje is in 50 jaar met acht vermenigvuldigd

Aantal alleenwonenden in Spanje is in 50 jaar met acht vermenigvuldigd
Beeld: via canva.com

Aantal alleenwonenden in Spanje is in 50 jaar met acht vermenigvuldigd

Alleenwonenden vormen een steeds groter wordende groep in de Spaanse samenleving. Het fenomeen van alleen wonen is de afgelopen decennia exponentieel toegenomen, niet alleen in Spanje, maar ook in andere Europese landen. Maar om hoeveel alleenwonenden gaat het in 2024 vergeleken met 1970 en wat is het profiel van de alleenwonenden in Spanje?

Volgens een studie woonden er in 1970 in Spanje 660.000 mensen alleen, uit een totale bevolking van 34 miljoen in 8,85 miljoen huishoudens. Nu, 54 jaar later, is het aantal eenpersoonshuishoudens gestegen naar 5,4 miljoen, met een totale bevolking van 48,8 miljoen die in 19,3 miljoen huishoudens leeft. Dit betekent dat het percentage mensen die alleen wonen in Spanje is gestegen van 1,9% in 1970 naar 11% in 2024. Dat geeft aan dat één op de negen mensen alleen woont, en 28% van de huishoudens bestaat uit één persoon.

Wat betreft het profiel laat de studie zien dat er in Spanje bijna niemand alleen woont die jonger is dan 20 jaar, en heel weinig mensen onder de 25. Tussen de 30 en 59 jaar zijn er meer eenpersoonshuishoudens voor mannen dan voor vrouwen. Maar vanaf 60 jaar neemt het aantal vrouwen dat alleen woont flink toe, met bijna 30% onder de Spaanse vrouwen van 65 jaar of ouder. Dit stijgende percentage zien we niet bij mannen in deze leeftijdsgroep.

Volgens burgerlijke staat is vrijgezellenstatus de meest voorkomende situatie bij alleenwonende mannen, gevolgd door scheiding. Bij vrouwen is weduwschap het gebruikelijkst, waarna de vrijgezellenstatus volgt. Er is ook een klein percentage ‘getrouwden’ die alleen wonen, wat kan liggen aan niet-geregistreerde scheidingen, werk in een andere provincie of het buitenland (voornamelijk bij mannen), of immigranten die wachten op gezinshereniging.

Bij ouderen is het zijn van weduwe of weduwnaar de meest voorkomende situatie, maar dit raakt vooral vrouwen. Bij mannen is het pas vanaf 80 jaar de belangrijkste oorzaak van alleenwonend. Van de vrouwen die alleen wonen, is 55% 65 jaar of ouder, terwijl dit bij mannen slechts 27% is.

Wat is alleenwonend?

Alleenwonenden zijn mensen die zelfstandig in hun eigen woning leven zonder anderen. Deze situatie kan ontstaan door factoren zoals vrijgezellen, scheidingen of het verlies van een partner. Sinds de jaren zeventig groeit dit aantal gestaag en lijkt deze trend door te zetten.

Er zijn verschillende redenen voor deze verandering. In veel West-Europese landen, zoals Spanje, is de sociale structuur veranderd. Traditionele gezinsvormen zijn minder vanzelfsprekend en individuele autonomie wint aan belang. Dit resulteert in meer acceptatie van alleen wonen als een legitieme levensstijl.

Ook de vergrijzing beïnvloedt de demografie van alleenwonenden. Meer ouderen wonen alleen, vaak na het overlijden van een partner. Dit raakt niet alleen de sociale dynamiek in gezinnen, maar ook de vraag naar geschikte huizen en zorg.