Wetenschappers bevestigen met DNA-onderzoek dat Columbus in Sevilla ligt begraven

Wetenschappers bevestigen met DNA-onderzoek dat Columbus in Sevilla ligt begraven
Beeld: via canva.com

Wetenschappers bevestigen met DNA-onderzoek dat Columbus in Sevilla ligt begraven

Botten vertellen ons stilletjes het verhaal van onze geschiedenis en onthullen wie we zijn en waar we vandaan komen. Onlangs heeft een belangrijke ontdekking in de Kathedraal van Sevilla het verhaal van Christoffel Columbus nieuw leven gegeven. Onderzoekers hebben bevestigd dat de beenderen die daar begraven liggen werkelijk van deze beroemde ontdekkingsreiziger zijn.

Het is baanbrekend dat wetenschappers met behulp van moderne DNA-technologie de verbinding tussen deze botten en Columbus hebben kunnen aantonen. De ontdekkingen van de onderzoekers in Granada zijn ontzettend belangrijk, omdat de betrouwbaarheid van de genetische informatie “bijna perfect” is en de resultaten in verschillende laboratoria zijn bevestigd.

De ontdekking kan een einde maken aan de discussie over waar de beroemde ontdekkingsreiziger begraven is. Hoewel Christoffel Columbus in 1506 in Valladolid (Spanje) stierf, zijn er twee plaatsen die beweren zijn stoffelijke resten te herbergen: de kathedraal van Sevilla en de kathedraal van Santo Domingo (Dominicaanse Republiek).

Het graf van Christoffel Columbus bevindt zich in de kathedraal van Sevilla. Het is een indrukwekkende marmeren tombe, versierd met beelden van engelen en reliëfs die zijn reizen en ontdekkingen uitbeelden. Maar dit is niet waar Columbus oorspronkelijk is begraven. Zijn resten werden in 1898 naar Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek gebracht, om pas in 1976 weer naar Sevilla terug te keren.

Cristóbal Colón (in het Spaans) is een figuur die zowel bewondering als controverse oproept. Zijn ontdekkingsreizen worden gevierd, maar ze hebben ook geleid tot de kolonisatie en onderdrukking van inheemse volkeren.

Het nieuws over de ontdekking van de botten van Colón heeft niet alleen academici en historici geïnteresseerd gemaakt, maar heeft ook aandacht gekregen van de media en het grote publiek. De documentaire ‘Colón ADN. Su verdadero origen’, die op 12 oktober in première gaat, belooft een diepgaand inzicht te geven in deze historische gebeurtenis en alle vragen die daarbij komen kijken.

Ga naar de inhoud