De technologie staat nooit stil. De Spaanse wetenschapper Neus Sabaté vond onlangs batterijen uit die uit papier gemaakt zijn. Haar idee zal misschien de wereld van de elektronica voorgoed veranderen.
Toen Neus Sabaté (1975) de tweede keer zwanger werd, kwam ze op het idee wat haar leven zou veranderen. Ze kocht een digitale zwangerschapstest en bedacht zich dat een batterijtje dat werkt op de urine die je voor de test gebruikt ideaal zou zijn. Sabaté is onderzoekster aan het Instituut voor micro-elektronica van Barcelona en brak zich al een tijdje het hoofd over een duurzame vervanging voor de kleine ronde wegwerp batterijtjes waarop de meeste kleine toestellen draaien.
Sindsdien heeft Neus al 15 patenten op haar naam staan. Allemaal zijn ze gelijkwaardig van opzet. Batterijen zoals we die kennen vervangen door batterijen van papier, die werken op basis van vloeistoffen als bloed, urine of zweet. Met de juiste apparatuur zijn dit bronnen van energie die genoeg zijn voor de desbetreffende meetapparatuur, en dat bespaart heel wat vervuilende conventionele batterijen.
Voor dergelijke batterijen bewaarde Neus Sabaté slechts twee componenten van een gewone batterij: twee elektroden en een poreus moederbord (in dit geval van papier). De vloeistof doet dienst als elektrolyt en het apparaatje vervult zijn functie. Een stuk minder vervuilend dan de huidige batterijen. Tot nog toe zijn er vooral toepassingen binnen de medische diagnoses. De onderzoekers werken echter aan meer toepassingen. Sensoren van vochtigheid of temperatuur bijvoorbeeld.
Sabaté’s werk heeft haar in Spanje geen windeieren gelegd. In 2020 won ze nog de Prijs voor Innovatie van de Koninklijk Spaanse vereniging van fysica. In 2023 vroeg ze met 80 patenten het meeste patenten aan vanuit Spanje. Dat we van haar nog meer zullen horen, staat dus buiten twijfel.