Extreemrechts in Spanje verbreekt PP-Vox coalities bij regionale overheden

Extreemrechts in Spanje verbreekt PP-Vox coalities bij regionale overheden
Beeld: via europa press & canva.com

Extreemrechts in Spanje verbreekt PP-Vox coalities bij regionale overheden

De recente politieke gebeurtenissen in Spanje hebben de focus gelegd op de samenwerking tussen de extreemrechtse partij Vox en de conservatieve/rechtse Partido Popular (PP). Deze samenwerking resulteerde in verschillende coalities op regionaal niveau, maar recente gebeurtenissen met betrekking tot de opvang van minderjarige migranten hebben deze partnerschappen onder druk gezet. Vox heeft alle coalities met de PP in regionale overheden verbroken.

De samenwerking tussen de PP en Vox heeft geleid tot coalitieregeringen in vijf autonome regio’s van Spanje: Castilië en Léon, Extremadura, Aragón, Valencia regio en Murcia. Daarnaast ontvangt de PP-regering op de Balearen externe steun van Vox, waardoor de invloed van deze samenwerking verder werd uitgebreid. Deze allianties zijn ontstaan na verschillende verkiezingen, maar zijn nu door Vox verbroken.

De samenwerking tussen de PP en Vox in verschillende regionale regeringen is sinds hun vorming complex en soms gespannen geweest. Ondanks enkele momenten van wrijving, zijn de coalities er tot nu toe in geslaagd een zekere mate van stabiliteit te behouden. Het is duidelijk dat er uitdagingen zijn geweest, maar beide partijen hebben tot op heden samengewerkt om de regeringen draaiende te houden.

De aankondiging van Vox-leider Santiago Abascal dat zijn partij de coalitieregeringen verlaat, is een belangrijk moment in de Spaanse regionale politiek. Deze beslissing, voortkomend uit meningsverschillen over het migratiebeleid, zal grote gevolgen hebben voor de stabiliteit en toekomst van de regionale regeringen. Het vertrek van Vox uit de coalities kan leiden tot politieke instabiliteit en onzekerheid in verschillende regio’s van Spanje. Het is afwachten hoe deze ontwikkeling de politieke situatie in het land zal beïnvloeden en welke nieuwe allianties er zullen ontstaan.

Vox heeft besloten om de coalitieregeringen te verlaten vanwege het akkoord over de opvang van minderjarigen die zonder begeleiding naar Spanje zijn gekomen. De PP heeft ingestemd met het opvangen van ongeveer 357 “menas” in de regio’s die zij besturen, uit solidariteit met andere regio’s en vooral de Canarische Eilanden. Deze minderjarigen zullen worden verdeeld over verschillende regio’s in Spanje.

Volgens het voorstel van de Spaanse regering zouden verschillende regio’s in Spanje een aantal migranten opvangen. Andalusië zou 30 migranten ontvangen, Aragón 20, Asturië 24, Balearen 10, Cantabrië 29, Castilla y León 21, Castilla-La Mancha 20, Catalonië 31, Valencia regio 23, Extremadura 30, Galicië 26, Madrid 30, Murcia 16, Navarra 15, Baskenland 18 en La Rioja 4.

Vox heeft zijn dreigement waargemaakt en is uit de regionale regeringen gestapt nu de PP akkoord is gegaan met het Spaanse plan om minderjarigen te verdelen over Spanje. De vraag is wat er nu gaat gebeuren met deze regionale overheden. In sommige gevallen is er al actie ondernomen, zoals in de Valencia regio, maar in andere regio’s wordt er gesproken over mogelijk vervroegde regionale verkiezingen omdat de PP nu in sommige gevallen in minderheid regeert, aangezien Vox nu in de oppositie is gegaan.

Ga naar de inhoud