Duitsland wil betere gas-verbinding met Spanje wat in 8 maanden klaar kan zijn

Duitsland wil betere gas-verbinding met Spanje wat in 8 maanden klaar kan zijn
beeld: 123rf
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

MADRID – De Duitse Bondskanselier heeft aangegeven dat hij voorstander is van een Portugees-Spaanse gasverbinding met Frankrijk en daarna de rest van de Europese Unie. Spanje speelt volgens Olaf Scholz een belangrijke rol om het gasprobleem na de chantage van Poetin voor een groot deel op te lossen. In Spanje geeft men aan dat de in de internationale pers veel genoemde Midcat-pijpleiding verbinding met Frankrijk in acht tor negen maanden klaar kan zijn.

Maar de Spaanse minister van Ecologische transitie en demografische uitdaging, Teresa Ribera, geeft ook aan dat Spanje geen haast hoeft te maken om de pijpleiding vanuit het Catalaanse Hostalric naar de Franse grens af te maken als vanuit Frankrijk geen initiatief komt om de pijpleiding verbinding af te maken. De minister meent echter dat dit een Europees project moet zijn dat gefinancierd wordt door de Europese Unie. Een van de redenen dat Midcat aan de Franse kant nooit is afgemaakt, is de hoge kostenpost vanwege onder andere het ooit goedkope Russische gas.

De minister meent dat Spanje op korte termijn de gasexport naar Europa met tussen de 20% en 30% kan verhogen. Midcat kan daarna 30 tot 50 jaar meegaan voor aardgas waarna het gas in de leidingen plaats maakt voor hernieuwbare waterstof dat vanuit Spanje naar de EU getransporteerd kan worden.

Vanuit Spanje kan een grote hoeveelheid gas naar het noorden van Europa vervoerd worden maar op dit moment zijn er slechts twee pijpleidingen die Spanje met Frankrijk en daarna de rest van de EU verbinden. Nu is er een pijpleiding verbinding via Larrau (Navarra) en en een verbinding via Irún (Guipuzcoa) die de levering van ongeveer 8 bcm per jaar (8.000 miljoen kubieke meter) gas mogelijk maken.

Er wordt echter al meer dan tien jaar aan een derde verbinding gewerkt, genaamd MidCat die via Girona (Catalonië) Frankrijk binnenkomt. De MidCat-pijpleiding  kan tot 9 bcm (9.000 miljoen kubieke meter) gas leveren, samen dus goed voor 17 bcm. Het MidCat-project werd in 2013 overeengekomen maar dit werd stopgezet in 2019 toen bleek dat het niet aan de eisen voldeed en ook volgens Frankrijk de kosten te hoog waren. De laatste maanden wordt er weer veel gesproken over de Midcat verbinding om zo ook druk uit te oefenen op Frankrijk en de Europese Unie.

Spanje wil naast het afbouwen van de derde en meteen ook grootste pijpleiding met de rest van de EU, ook meer aandacht geven aan de haven van Gijón in Asturië om van daaruit tankers met vloeibaar gas (LNG) te versturen en te ontvangen. Veel vloeibaar gas komt namelijk vanuit de Verenigde Staten naar Spanje.

LNG-tankers komen in verschillende havens in Spanje aan, voornamelijk die met hervergassingsinstallaties in Barcelona, ​​​​Sagunto, Cartagena, Huelva, Mugardos en Bilbao. De gasvoorziening naar de Canarische Eilanden vindt uitsluitend via tankers plaats. De Balearen hebben een gaspijpleiding die gas transporteert van de stad Denia (Alicante) via het eiland Ibiza naar Mallorca.

Het gas, dat in vloeibare toestand bij 160 graden onder nul per tanker wordt vervoerd, wordt in de bovenstaande hervergassingsinstallaties gelost en door een proces wordt de temperatuur verhoogd zodat het in gasvormige toestand komt, waarna het vervolgens voor transport in gaspijpleidingen kan worden geïnjecteerd.

gasEU
Gaat Spanje een belangrijke rol spelen bij de toekomstige gaslevering in Europa?
De kans is groot dat wanneer de EU beslist zich los te koppelen van het Russisch gas, Spanje een grote rol gaat spelen wat betreft de levering van gas vanuit Afrika naar de rest van de EU.
icoon2022www.spanjevandaag.com