Deze geweldige gratis warmwaterbronnen verzekeren een fantastische dag in Galicie

Deze geweldige gratis warmwaterbronnen verzekeren een fantastische dag in Galicie
Beeld: Turismo Ourense / web

Deze geweldige gratis warmwaterbronnen verzekeren een fantastische dag in Galicie

In Spanje zijn er op meerdere plaatsen natuurlijke warmwaterbronnen te vinden. Warmwaterbronnen hebben verschillende positieve effecten op onze gezondheid en zijn ook bijzonder ontspannend. Vooral buiten de zomer om zijn ze een gedroomde activiteit voor wie van natuur en wellness houdt. De termas de Ourense zijn één van de grootste en aantrekkelijkste warmwaterbronnen van het land.

Warmwaterbronnen. Het lijken wel geschenken van de natuur. Warm water borrelt op vanuit de ondergrond en brengt ons een heerlijke ervaring midden in het bos of in de bergen. Vaak zijn ze bovendien ook nog eens goed voor heel wat gezondheidskwaaltjes. Zo werken warmwaterbronnen bijvoorbeeld verzachtend voor allerlei fysieke pijnen, zijn ze goed voor de huid en verbeteren ze onze bloedsomloop.

De warmwaterbronnen van Ourense verspreiden hun 3 miljoen liter water over verschillende locaties in het gebied. Zowel in de stad zelf als op langs de oever van de Miño rivier komt er warm water uit de grond. De meest bekende baden zijn die van A Chavasqueira (gesloten sinds 2019 vanwege een brand), Outariz en Muíño da Veiga. Het gebied wordt in Europa enkel overtroffen in kwantiteit en kwaliteit door de warmwaterbronnen van Boedapest. Ze dienden ook als ontspanningsplek voor de legioenen van Keizers Caesar en Augustus.

De watertemperatuur schommelt tussen de 36 en 60 graden . Het water zelf bevat veel sodium en calcium. Een bad zorgt ook voor een opstoot in endorfine, een verlaging van de cholesterol en van onze stress- en angstniveaus. Experts raden wel aan veel te drinken voor we ons er in wagen, omdat de hoge temperaturen de afvoer van vloeistoffen en essentiële mineralen kunnen veroorzaken.