Witte Snus: het nieuwe en gevaarlijke nicotineproduct dat in is bij Spaanse jongeren

Witte Snus: het nieuwe en gevaarlijke nicotineproduct dat in is bij Spaanse jongeren
Beeld: via canva.com

Witte Snus: het nieuwe en gevaarlijke nicotineproduct dat in is bij Spaanse jongeren

In de tabakswinkels zie je steeds meer potjes met snus blanco (witte snus), een product dat steeds populairder wordt bij jongeren. Maar ondanks hun onschadelijke look, waarschuwen experts voor het gebruik ervan. Snus (spreek uit: snuus) bevat namelijk nicotine en andere schadelijke stoffen die op de lange termijn ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals verslaving, hartkloppingen en zelfs kanker.

Het gebruik van tabak is de laatste jaren gekelderd bij Spaanse jongeren, tot op het punt waarop vandaag slechts een derde van hen die begin de 21e eeuw rookten nog steeds rookt. Door dat nieuwe panorama heeft de tabaksindustrie haar aanbod moeten diversifiëren. Men bracht dan ook een hele reeks producten op de markt met nicotine, die in de ogen van de jongeren minder schadelijk lijken dan roken zelf.

Eerst waren er bijvoorbeeld de waterpijpen, daarna de elektronische sigaret en vervolgens ook de vapers. Vooral die laatste twee slaagden er in heel wat jongeren te overtuigen. De laatste tijd is er ook een product dat ‘snus’ heet. Vooral haar synthetische versie ‘witte snus’ of tabakszakjes is aan een steile opmars bezig in Spanje.

Zweden was het eerste Europese land waar het product gecommercialiseerd werd. Snus zijn kleine zakjes tabak die je via de mond inneemt. Ze bevatten nicotine en andere producten als microcristaline celuloseof sodiumcarbonaat. De huidige Europese wetgeving verbiedt tabaksproducten voor oraal gebruik. Voor producten die geen tabak, maar nicotine bevatten, geldt er echter geen beperking.

Snus vermijdt dus de wet doordat het synthetische nicotine bevat. Eigenlijk zou het enkel online mogen te vinden zijn. De hoge vraag zorgt er echter voor dat steeds meer estancos (tabakswinkels) het product ook verkopen. De zakjes Snus bevatten 2 tot 6 keer zo veel nicotine dan een gewone sigaret. Je brengt het zakje aan op je tandvlees waar het zich traag oplost. 20 zakjes kosten vijf euro en het effect van één zakje duurt tussen de 20 en 40 minuten.

Gezondheidsexperts herinneren er aan dat tabak jaarlijks 60.000 personen doodt in Spanje. Snus helpt mensen absoluut niet om van tabak verlost te raken. Het vormt daarentegen vaak een complement voor wie ook al rookt.