Onderzeese vulkaan tussen Gran Canaria en Tenerife zorgt voor tientallen aardbevingen

Onderzeese vulkaan tussen Gran Canaria en Tenerife zorgt voor tientallen aardbevingen
Beeld: via canva.com

Onderzeese vulkaan tussen Gran Canaria en Tenerife zorgt voor tientallen aardbevingen

Diep in de Atlantische Oceaan, tussen de Canarische Eilanden Gran Canaria en Tenerife, ligt een indrukwekkende onderwaterstructuur die zowel wetenschappers als lokale bewoners bezighoudt. De Enmedio vulkaan, een slapende reus op de zeebodem, heeft recentelijk aanwijzingen van activiteit laten zien door tientallen kleine aardbevingen.

De recente seismische activiteit rond de Vulkaan van Enmedio heeft de aandacht gevestigd op de complexe geologische structuur van de Canarische Archipel. Deze onderzeese vulkaan, die zich bevindt in het zogenaamde Anaga-Agaete kanaal tussen de twee grootste eilanden van de archipel, heeft de afgelopen dagen een reeks aardbevingen geproduceerd.

De Vulkaan van Enmedio, ontdekt in 1989 na een aardbeving met een magnitude van 5, heeft opnieuw van zich laten horen. Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) heeft een opmerkelijke serie van tien aardbevingen geregistreerd, variërend van magnitude 1,6 tot 2,6. Deze seismische gebeurtenissen vonden plaats op aanzienlijke diepte, tussen de 26 en 38 kilometer onder het zeeoppervlak.

Het meest opvallende aspect van deze reeks was de concentratie van zeven bevingen binnen een tijdsbestek van slechts 25 minuten. Deze snelle opeenvolging van trillingen wijst op een plotselinge toename van de geologische activiteit in het gebied. Wetenschappers speculeren over de oorzaken van deze verhoogde seismiciteit, waarbij theorieën variëren van magmatische bewegingen tot tektonische verschuivingen.

De timing en intensiteit van deze aardbevingen roepen vragen op over de huidige staat van de vulkaan. Is dit een voorbode van een grotere geologische gebeurtenis, of simpelweg een natuurlijke cyclus van een actieve onderzeese vulkaan? Het antwoord op deze vragen vereist voortdurende monitoring en diepgaand onderzoek.

Vulkaan van Enmedio

De Vulkaan van Enmedio is maar liefst 470 meter hoog vanaf de basis en de top ligt ongeveer 1630 meter onder het zeeoppervlak. Hierdoor is het een indrukwekkende reus op de zeebodem, niet zichtbaar voor ons oog, maar wel duidelijk te zien in seismologische gegevens. De vulkaan ligt strategisch 25,4 kilometer van Tenerife en 36,2 kilometer van Gran Canaria, wat belangrijk is voor de geologische dynamiek en seismische impact op de omliggende eilanden. 

De recente aardbevingen, op diepten van 26 tot 38 kilometer, wijzen op seismische activiteit uit de diepere aardkorst. Dit is belangrijk voor seismologen en biedt inzicht in de geologische processen in de regio.

In februari 2022 was er een aardbeving van magnitude 3,7 bij de vulkaan, wat destijds belangrijk werd geacht. De huidige reeks aarden is frequenter en geconcentreerder, hoewel ze lagere magnitudes heeft. 

Gran Canaria

In de dagen voor de krachtige reeks bevingen bij de Vulkaan van Enmedio, maakte Gran Canaria zelf een opvallende aardbeving mee. Deze gebeurtenis had een magnitude van 3,8 en vond plaats in de gemeente Santa María de Guía, in het noorden van het eiland. Met een epicentrum op 18 kilometer diepte was deze beving sterk genoeg om in 14 van de 21 gemeenten op het eiland voelbaar te zijn.

De tijd en plek van deze aardbeving hebben vragen doen rijzen over een mogelijk verband met de later ontstane activiteit bij de Vulkaan van Enmedio. Seismologen bekijken de gegevens zorgvuldig om te achterhalen of er een oorzaak-gevolg relatie is tussen deze gebeurtenissen, of dat ze gewoon deel uitmaken van de grotere geologische processen die de archipel vormen.

Ga naar de inhoud