MADRID – Na goedkeuring van de Europese Commissie heeft Spanje samen met Portugal op vrijdag tijdens een speciale Ministerraad de gasprijs-limiet aangenomen. Deze limiet op de prijs van aardgas is het gevolg van de zogenaamde ‘Iberische uitzondering’ van Spanje en Portugal. Weliswaar is er nu een limiet vastgesteld, deze zal pas over 14 dagen in werking treden met als gevolg dat de verlaging van de elektriciteitsprijzen nog langer op zich laat wachten.
Met een maand vertraging zal het mechanisme om de gasprijs-limiet vast te stellen in werking treden in juni, in plaats van mei 2022. Weliswaar hebben Spanje en Portugal het mechanisme nu aangenomen maar de Europese Commissie moet nog toestemming geven. Wat deze vrijdag beslist is tijdens een speciale Ministerraad zal op zaterdag gepubliceerd worden in de officiële Staatscourant BOE.
Dit limiet is nu vastgesteld op 40 euro per MWh voor een periode van 6 maanden waarin de gasprijs-limiet langzaam verhoogd wordt naar maximaal 48,80 euro per MWh. Op het moment van het akkoord ligt de gasprijs op circa 79 euro per MWh terwijl dit in maart nog circa 224 euro per MWh was, het hoogste ooit. Volgens de derde vice-president en minister voor de Ecologische Transitie, Teresa Ribera, zal 37% van de huishoudens is een gereguleerd tarief hebben en 70% van de industrie profijt hebben van de prijsverlagingen die ze zullen merken.
Uitzonderingspositite
Spanje en Portugal (inclusief Andorra) vormen samen het Iberische Schiereiland, een stukje Zuid-Europa dat door de Pyreneeën bergen afgescheiden is van de rest van Europa en voor de rest aan drie kanten wordt omringd door zeeën. Spanje en Portugal worden ook wel omschreven als een ‘eiland’ voor wat betreft de energievoorziening die hoofdzakelijk uit Algerije en de Verenigde Staten en over zee komt waarbij er praktisch geen energie zoals elektriciteit en gas uit Noord-Europa komt omdat er praktisch geen verbindingen zijn over land.
In tegenstelling tot andere EU-landen heeft Spanje praktisch geen Russisch gas wat gemiddeld slechts 2,8% is en slechts 4% van de elektriciteit komt via Frankrijk Spanje binnen. Maar de hoge energieprijzen als gevolg van de Oekraïne-oorlog zorgen er wel voor dat de energieprijzen in Spanje net zoals in andere EU-landen stijgen terwijl dat niet zo zou moeten zijn. Daarom meldde de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen eind maart ook dat Spanje en Portugal een speciale behandeling hebben gekregen, gezien hun specifieke situatie. De twee landen hebben een energiemix die voornamelijk bestaat uit hernieuwbare energiebronnen en met zeer weinig verbindingen met de Europese markt.